In 2020 was een museum bezoeken noodgedwongen iets exclusiefs. Maar, de tijd dat we rijendik voor de deuren van onze favoriete musea kunnen wachten, gloren weer. Aan het aanbod van indrukwekkende tentoonstellingen zal het in ieder geval niet liggen. Zelf kunnen we niet wachten om de museumvloeren weer te betreden. 

Voor iedereen die er net zo over denkt, hebben wij vast de tentoonstellingen voor je op een rij gezet waar jij in 2021 je kunsthart aan ophaalt.

1. Realisten - Meesterwerken uit museum Arnhem 

Museum Arnhem is al een tijd gesloten vanwege renovatie en uitbreiding. En dat het dicht is, is zonde. Want het museum is eigenaar van een fantastische collectie schilderijen uit de hoogtijdagen van het magisch- en neo-realisme in Nederland. Te mooie werken om achter gesloten deuren te laten hangen. Een deel van de collectie (met werken van o.a. Nola Hatterman, Pyke Koch, Jan Mankes en Charley Toorop) reist rond en kan je als eerst gaan bekijken in Stedelijk Museum Breda. 

Meesterwerken uit museum Arnhem is te zien tot en met 05 april 2021 in het Stedelijk museum Breda.

Jan-Mankes---Zelfportret-met-uil---1911.jpg
Jan Mankes - Zelfportret met uil - 1911
Jan-Mankes---Zelfportret-met-uil---1911.jpg

2. Thuis bij Jordaens

Jacob Jordaens. De Vlaamse meester met zijn grote zwier en aardsheid, eigenheid en eigenzinnigheid staat centraal in deze tentoonstelling. Jordaens maakte tot op late leeftijd historiestukken, portretten en genrestukken. Hij ontving rijke klanten in zijn ontvangstruimte die op spectaculaire wijze was gedecoreerd met werk van eigen hand. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt die ontvangstruimte nagebouwd! Zo waan je je helemaal ‘Thuis bij Jordaens’ tussen de werken die nog nooit in deze samenstelling getoond zijn. 

Thuis bij Jordaens is te zien vanaf 15 oktober 2021 t/m 30 januari 2022 in het Frans Hals museum.

Jacob-Jordaens---De-familie-van-de-artiest---ca-1620.jpg
Jacob Jordaens - De familie van de artiest - ca 1620
Jacob-Jordaens---De-familie-van-de-artiest---ca-1620.jpg

3. We are animals

Sculpturen van gevederde ijsberen, installaties met wilde wolven, monumentale schilderijen van aaibare katten en aangrijpende foto’s van dierentuinen. We Are Animals vormt een prikkelende must-see tentoonstelling over de relatie tussen mens en dier. De werken tonen scherpe perspectieven op de menselijke manipulatie van andere diersoorten. Daarnaast uiten ze de bewondering voor en viering van dieren als wonderlijke wezens, waar wij zoveel van onszelf in herkennen.

We are animals is te zien in de Kunsthal Rotterdam vanaf 22 februari 2021 t/m 23 mei 2021.

Paola-Pivi---Have-you-seen-me-before----2008.jpg
Paola Pivi - Have you seen me before? - 2008
Paola-Pivi---Have-you-seen-me-before----2008.jpg

4. Mirror | Mirror. Reflect Yourself!

Mirror Mirror is een tentoonstelling over allerlei soorten reflectie. De tentoonstelling begint met een glimlach. Amerikaans designer Berk Ilhan heeft een ‘mürror’ bedacht, een smart mirror: een spiegel die alleen weerkaatst als je lacht. Kunsthal Kade nodigt je uit om aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken naar reflectie te kijken. Met werken van wel dertig kunstenaars waaronder topnamen als George Hendrik Breitner, DRIFT en Yoko Ono. 
 
Mirror | Mirror is te zien Kunsthal Kade vanaf 30-01-2021 t/m 16-05-2021.

Job-Koelewijn---Bonnet---1992-2008.jpg
Job Koelewijn - Bonnet - 1992-2008
Job-Koelewijn---Bonnet---1992-2008.jpg

5. Slavernij

Een tentoonstelling over slavernij door middel van tien persoonlijke en waargebeurde verhalen. In deze tentoonstelling wordt de blik voor het eerst gericht op slavernij in de Nederlandse koloniale periode. Een periode van 250 jaar die een onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van onze geschiedenis. Een periode waarin mensen tot bezit en objecten in administraties werden gemaakt. Ontdek en leer door middel van Verhalen uit zowel Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, als uit Zuid-Afrika en Azië. 

Slavernij is te zien in het Rijksmuseum vanaf 12 februari 2021 t/m 30 mei 2021.

Gezicht-op-een-plantage---Hendrik-Huygens---1849---1851.jpg
Gezicht op een plantage - Hendrik Huygens - 1849 - 1851
Gezicht-op-een-plantage---Hendrik-Huygens---1849---1851.jpg

Altijd op de hoogte blijven van de meest spraakmakende tentoonstellingen, columns van kunstenaars en presentatoren en de meest inspirerende lezingen bezoeken? Lees dan meer artikelen uit het kunstmagazine van AVROTROS! Vraag hier een gratis exemplaar van MUZE aan. 

Deel dit artikel