Van 9 t/m 15 april is het Nationale Museumweek! Dat betekent extra aandacht voor de bijzondere museumcollecties die Nederland rijk is. Ruim 400 musea zetten hun museumcollecties volop in de schijnwerpers. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij tippen vijf must sees.

1. De historische bibliotheek van het Teylers Museum

historische-bibliotheek-teylers-museum.jpg
De historische bibliotheek van het Teylers Museum in Haarlem
historische-bibliotheek-teylers-museum.jpg

Normaal is de historische bibliotheek gesloten voor publiek, maar tijdens de Nationale Museumweek (vrijdag en zaterdag) nemen de conservatoren van het Teylers Museumin Haarlem je mee naar binnen. De bibliotheek bewaard meer dan 25.000 boeken en 100.000 tijdschriften. De prachtige ruimte is een thuis voor de (vooral) natuurhistorische collectie waaronder veel boeken uit de 18e en 19 eeuw. 

2. Meisje in witte kimono

breitner-meisje-in-witte-kimono.jpg
Meisje in witte kimono - George Hendrik Breitner
breitner-meisje-in-witte-kimono.jpg

Tussen 1893 en 1895 maakte kunstenaar George Hendrik Breitner zeven schilderijen van meisjes in kimono. Een daarvan ‘Meisje in witte kimono’ uit 1895 is te zien in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Breitner staat bekend om zijn schilderijen van het dynamische Amsterdamse stadsleven, dat maakt het intieme portret van het meisje in witte kimono een bijzonder schilderij in zijn oeuvre.

In het televisieprogramma Het geheim van de Meester maakten Jasper en zijn team een reconstructie van het schilderij ‘Meisje in witte kimono’. En daarvoor maakten ze gebruik van de originele camera van Breitner!

Het geheim van de Meester - Meisje in witte kimono

3. Het Plakkaat van Verlatinge

het-plakkaat-van-verlatinge-1.jpg
Het Plakkaat van Verlatinge
het-plakkaat-van-verlatinge-1.jpg

Het Plakkaat van Verlatinge, gedateerd op 26 juli 1581, is de officiële beslissing van de Nederlandse Staten-Generaal om afstand te nemen van de Spaanse vorst Filips II en hem niet langer als heer der Nederlanden te erkennen. Het Plakkaat markeert de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden en werd op vrijdag 26 januari gekozen tot Het pronkstuk van Nederland. In het Nationaal Archief in Den Haag is het originele document te bewonderen!

Het Plakkaat van Verlatinge in Het pronkstuk van Nederland

4. Het neorealisme van Pyke Koch

Pyke-Koch-Het-Signaal-fotografie-Peter-Cox.jpg
Het signaal - Pyke Koch
Pyke-Koch-Het-Signaal-fotografie-Peter-Cox.jpg

De magisch realistische schilder Pyke Koch werd geïnspireerd door achterbuurtscènes en kermistaferelen. Met werk ‘Het signaal’ uit 1975 wilde Koch aanvankelijk een transseksueel of hermafrodiet weergeven. Koch heeft een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Zijn werk wordt beschouwd als de top van het neorealisme en de twintigste-eeuwse figuratieve kunst en is te bewonderen in Museum MORE in Gorssel.

Koch wordt vanwege zijn bekentenis tot het fascisme vaak als ‘fout’ bestempeld. In Nu te Zien! onderzocht museumdirecteur Cathelijne Broers hoe ‘fout’ of ‘goed’ Pyke Koch eigenlijk was.

Nu te Zien! - Pyke Koch

5. Man en Kunst

Lucas-de-man-cattelan.jpg
Lucas De Man bij werk van Maurizio Cattelan
Lucas-de-man-cattelan.jpg

Presentator Lucas De Man gaat in het televisieprogramma Man en Kunst, tijdens Nationale Museumweek, op zoek naar het bijzondere verhaal achter iconische kunstwerken in de vaste collectie van Nederlandse musea. Van moderne installaties tot oude meesterwerken! 

Man en Kunst is te zien van 9 tot en met 13 april om 22.50 uur op NPO 2.

Man en Kunst
Deel dit artikel