In het Noord-Hollandse dorpje Bergen ontstond rond 1915 een ware kunstkolonie. Kunstenaars die aan de drukte van de stad wilden ontsnappen, gingen hier dicht bij elkaar wonen en creëerden zo een hele eigen kunststroming. Het begon met grote namen als Henri le Fauconnier en Piet van Wijngaerdt en er kwamen snel meer smaakmakers bij zoals Charley Toorop, Jan Sluijters en Leo Gestel. Er hangt verrassend veel werk van topkwaliteit in musea door het hele land. Ontdek in dit artikel waar.

Hoe herken je Bergense School schilderijen?

De schilderijen van de Bergense School hebben over het algemeen een aantal kenmerken gemeen. De kunstenaars van de Bergense School schilderden vaak mensen of stillevens, met expressionistische toets en in donkere tinten. De taferelen zijn vaak geschilderd met kubistische vormen. Herken je al deze kenmerken in een schilderij? Dan is de kans groot dat je kijkt naar werk van de Bergense School.

In kunstmagazine MUZE vind je een Masterclass Bergense School. Wil jij nog meer te weten komen over deze kunststroming? Vraag dan nu een gratis proefexemplaar aan! 

1. Bergense School in Museum Alkmaar

In Stedelijk Museum Alkmaar is de tentoonstelling 'Collectie Paul Rijkens' te zien. Ondernemer Paul Rijkens was een groot kunstverzamelaar. Na zijn dood is de collectie compleet uiteengevallen. Dankzij veel speurwerk van gastcurator Kees van der Geer is een groot deel van deze collectie met werk uit de Bergense School nu te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.

De tentoonstelling 'Collectie Paul Rijkens' is te zien tot en met 30 augustus en mogelijk langer.

Bergense-School-1280-Jan-Sluijters-twee-vrouwen.jpg
Jan Sluijters - Interieur met twee vrouwen en een hond - De roman (1931)
Bergense-School-1280-Jan-Sluijters-twee-vrouwen.jpg

2. Bergense School in Museum Kranenburgh

Om nog meer te weten te komen over de Bergense School, moet je in Bergen zelf zijn. Museum Kranenburgh is geworteld in de geschiedenis van deze kunststroming en heeft een vaste collectie werken uit de Bergense School. Momenteel draait er de tentoonstelling 'De luchten van de Bergense School'.

De tentoonstelling 'De luchten van de Bergense School' is te zien tot en met 29 november 2020.

Bergense-School---Arnout-Colnot.jpg
Arnout Colnot - Damlandermolen (1930)
Bergense-School---Arnout-Colnot.jpg

3. Charley Toorop in Museum MORE

Museum MORE heeft een prachtige vaste collectie waaronder veel Bergense School schilderijen. In de semi-permanente tentoonstelling van de collectie hangen nu werken van topkunstenaars die verbonden zijn aan de Bergense School waaronder Charley Toorop en Wim Schumacher.

Bergense-School---Charley-Toorop.jpg
Charley Toorop - Zus Boendermaker (1926)
Bergense-School---Charley-Toorop.jpg

4. Bergense School in het Kröller-Müller Museum

De Bergense School is flink vertegenwoordigd in de collectie schilderijen van het Kröller-Müller Museum Je kan in het museum dus niet alleen terecht voor de enorme collectie Van Gogh’s maar ook voor Charley Toorop, Leo Gestel en de gebroeders Wiegman.

Bergense-School-1280-Jan-Sluijters.jpg
Jan Sluijters - Don Quijote (1939)
Bergense-School-1280-Jan-Sluijters.jpg

5. Frans Huysmans en de Bergense School in het Noord-Veluws Museum

We moeten er allemaal nog even op wachten maar vanaf december is het zover: de tentoonstelling 'Frans Huysmans en de Bergense School'. Huysmans bracht in 1914 als een van de eerste schilders in Bergen het expressionisme naar buiten via zijn schilderijen. Zijn werken met vibrerende kleuren zijn vanaf komende winter te zien in het Noord-Veluws Museum. 

'Frans Huysmans en de Bergense School' is te zien vanaf 05-12-2020 tot en met 30-05-2021.

Bergense-School-1280-Frans-Huysmans.jpg
Frans Huysmans - Aardappelschillen
Bergense-School-1280-Frans-Huysmans.jpg

Wil je elke week op de hoogte blijven van alles wat met kunst te maken heeft? Meld je dan nu aan voor de wekelijkse kunstnieuwsbrief van AVROTROS. 

Deel dit artikel