Tijdens Cinedans FEST ’22 kun je in Eye Filmmuseum Amsterdam vijf dagen lang genieten van internationale dansfilms. Ook is er een online festivalprogramma. Keuzestress? Wij tippen vijf bijzondere dansfilms.

Cinedans festival loopt van 22 t/m 26 juni 2022 in Eye in Amsterdam. Vanaf 24 juni tot 1 juli 2022 kun je voor dansfilms terecht op het online platform van Cinedans.  

Cinedans-Alvin-Ailey.jpg
Alvin Ailey uit 'Ailey' van Jamila Wignot. Foto: Jack Mitchell © Alvin Ailey Dance Foundation, Inc. and Smithsonian Institution, All rights reserved.
Cinedans-Alvin-Ailey.jpg

1. Ailey (2021) 

Alvin Ailey Ellington (1931-1989) was een Amerikaanse danser, regisseur, choreograaf en activist die in 1958 het Alvin Ailey American Dance Theater oprichtte. Dit dansgezelschap en de daaraan verbonden Ailey School, was een toevluchtsoord voor zwarte kunstenaars die de Afro-Amerikaanse identiteit door middel van dans tot uitdrukking brachten. 

De documentaire geeft inzicht in de complexiteit van het leven van Ailey. Hij streed niet alleen om erkenning als zwarte kunstenaar in een dominante witte cultuur, maar ook voor (zelf)acceptatie van zijn seksuele geaardheid. Hij kampte met gevoelens van dissociatie als kunstenaar binnen de zwarte gemeenschap.

Regie: Jamila Wignot.

Bekijk trailer

cinedans-rice3.jpg
Cloud Gate - RICE. Foto: LIU Chen-hsiang
cinedans-rice3.jpg

2. Rice (2013) 

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het wereldberoemde Cloud Gate Dance Theatre uit Taiwan creëerde oprichter en gelauwerde choreograaf Lin Hwai-min een nieuw ballet. De natuur vormt zowel de inspiratiebron als het decor van filmprojecties
voor Rice. 

Het ballet is onderverdeeld in de secties Aarde, Stuifmeel, Zonlicht, Graan, Vuur
en Water, en weerspiegelt de wisselende seizoenen met hun zich steeds herhalende cyclus van het leven. Een aangrijpende synthese van mens en nat uur, oost en west, dood en wedergeboorte.

Regie en choreografie: Lin Hwai-min. Het is de Europese première van de film. 

Bekijk de trailer

cinedans-why-we-fight.jpg
Alain Platel en Mirjam Devriendt - Why We Fight? Foto: Cassette for timescapes
cinedans-why-we-fight.jpg

3. Why We Fight? – Alain Platel (2021) 

In de film Why We Fight? brengen choreograaf Alain Platel en regisseur Mirjam Devriendt een ode aan de kunsten. Maar ook aan de mensheid, die altijd lijkt te balanceren tussen het creëren van iets spectaculairs moois of iets gruwelijks wreeds. 

De film geeft geen concreet antwoord op de vraag: Waarom vechten wij? Het laat zien hoe een complex geheel van individuele psychologische, sociale, politieke en religieuze factoren de constante uitbarstingen van geweld in de geschiedenis van de mensheid veroorzaken. Verschillende historici, filosofen, kunstenaars en schrijvers komen aan het woord.

Regie en choreografie: Alain Platel en Mirjam Devriendt.

Bekijk de trailer

4. A Circle of Men (2021) 

De documentaire ‘A Circle of Men’ probeert mannelijkheid te portretteren op basis van het verhaal van verschillende karakters met verschillende gevoeligheden. Ze zijn verenigd in intieme ruimtes van dialoog en reflectie, die bekend staan als ‘Circles of Men’. Met een hedendaagse choreografie vermengd met therapie, werkt de film aan een direct en eerlijk verhaal over de huidige mannelijkheid.

Regie: Álvaro Priante en Ivan Roiz. Choreagrafie: Itxasai Mediavilla en Luz Arcas.

Hans-van-Manen-nieuw.jpg
Hans van Manen. Credits: Willem Aerts
Hans-van-Manen-nieuw.jpg

5. Hans van Manen – Just dance the steps (2021) 

Tijdens Cinedans is ook een brede selectie dansfilms van Nederlandse bodem te bekijken. Zo ook de documentaire over Nederlands beroemdste choreograaf die in juli 2022 zijn negentigste verjaardag viert: Hans van Manen. Regisseur Willem Aerts volgde het icoon van de internationale danswereld in de aanloop naar deze mijlpaal. 

De onstuitbare energie van Van Manen blijkt uit alles. Of hij nu een stuk repeteert met zijn dansers, spreekt met het Rijksmuseum (waaraan hij zijn kunstcollectie schenkt), luncht met het Nationale Ballet (waaraan hij zijn balletten schenkt) of dat hij na veertig jaar besluit te verhuizen naar een ruim en luxueus appartement, zijn leeftijd zit hem verre van in de weg.

Regie: Willem Aerts.

Deze film is, naast Cinedans, op zondag 10 juli 2022 om 20.20 uur te zien op NPO 2 in het AVROTROS programma Close Up. 

Hans-van-Manen-Grosse-Fuge.jpg
Hans van Manen. Credits: Willem Aerts
Hans-van-Manen-Grosse-Fuge.jpg

Win première tickets voor Hans van Manen – Just dance the steps

Wil jij zaterdag 25 juni aanwezig zijn bij de wereldpremière van de film ‘Hans van Manen – Just dance the steps’ in Eye filmmuseum in Amsterdam? Wij geven 3x2 kaarten weg. Doe mee met de onderstaande prijsvraag en wie weet win jij twee kaarten voor de première. - DEZE WINACTIE IS VERLOPEN

Welke Franse prijs won Hans van Manen in 2017?

Je kunt meedoen met deze prijsvraag tot woensdag 8 juni 2022. Daarna nemen we contact op met de winnaars. 

Je gegevens worden na maximaal drie maanden automatisch verwijderd en worden alleen gebruikt voor deze prijsvraag. We vragen je naam en e-mailadres om je persoonlijk te kunnen bereiken, mocht je een van de winnaars zijn. Lees meer over ons databeleid in ons privacystatement.

-- HET IS NIET MEER MOGELIJK OM MEE TE DOEN AAN DEZE WINACTIE --

Deel dit artikel