Mensen die zich in het zweet werken, op elkaar gepropte mensenmassa’s in de metro en het harde leven in de stad. Straatfotografie fascineert en is een prachtige kunstvorm die een unieke kijk in het leven biedt. Ook in Nederlandse musea is straatfotografie te vinden. In dit artikel vind je vijf plekken waar je direct terecht kan om je fotografiehart op te halen. 

Wat is straatfotografie?

Straatfotografie is het zusje van journalistieke fotografie en documentaires. Het verschil zit in het onderwerp. De foto’s zijn gemaakt met kunst als doel en draait meestal om de fascinatie van de fotograaf voor mensen en de stad. De onderwerpen van het kunstwerk zijn zich vaak helemaal niet bewust van het feit dat zij het kunstwerk vormen. Juist dankzij die spontaniteit maakt straatfotografie van een alledaags beeld een reflectie van tijd, ruimte en identiteit.

1. Museum Vrijthof - Streetlife door Jamel Shabazz

Streetlife---Fotomuseum-aan-het-Vrijthof.jpg
Streetlife door Jamel Shabazz
Streetlife---Fotomuseum-aan-het-Vrijthof.jpg

Jamel Shabazz is de straatfotograaf als het aankomt op het vastleggen van de zwarte gemeenschap in Amerika. Zijn foto’s zijn een spiegel van de geschiedenis: wat mensen droegen, hoe ze met elkaar omgingen en wat ze deden. De kadrering, de kleuren en de manier waarop Sahabazz de geportretteerden ensceneert zijn een feest om naar te kijken! 

Je bekijkt de straatfotografie van Shabazz nu voor het allereerst in Nederland, tot en met 27 september 2020 in Museum Vrijthof in Maastricht. Of lees er alles over in onze laatste uitgave van MUZE.

2. FOAM - Vivian Maier 

Straatfotograie-Vivian-Maier.jpg
Straatfotografie Vivian Maier
Straatfotograie-Vivian-Maier.jpg

Vivian Maier werd vooral bekend dankzij haar zwart-wit fotografie. Maar in FOAM is nu een collectie van haar minder bekende werk te zien, in kleur! Ruim 60 foto’s die je een unieke kijk geven op het alledaagse leven in Chicago tussen 1956 en 1986. Wil je alles te weten komen over Vivian Maier zelf? Wat haar bewoog? Hoe ze tot haar foto’s kwam? Bekijk dan de Close-up documentaire: Op zoek naar Vivian Maier.

De straatfotografie van Vivian Maier in FOAM is te zien tot en met 13 september 2020. 


3. Nederlands fotomuseum - de collectie belicht door Marwan Magroun

Straatfotografie_decollectiebelichtdoormarwanmagroun_2020.jpg
Marwan Magroun
Straatfotografie_decollectiebelichtdoormarwanmagroun_2020.jpg

De Rotterdamse fotograaf Marwan Magroun presenteert in deze tentoonstelling de harde kant van het Rotterdam uit de jaren ’70 en ’80. Er zijn onder andere foto’s van Ton den Haan, Robert den Hartogh en Peter Martens te zien, waarin de fascinatie voor de stad en haar inwoners tot uiting komt in prachtige straatfotografie. 

De collectie belicht door Marwan Magroun is nog tot en met 10 januari 2021 te bezichtigen in Het Nederlands Fotomuseum.

4. Fotomuseum Den Haag - Eddy Posthuma de Boer

Straatfotografie_eddyposthumadeboer_2020.jpg
Straatfotografie Eddy Posthuma de Boer
Straatfotografie_eddyposthumadeboer_2020.jpg

Eddy Posthuma de Boer is een van Nederlands belangrijkste naoorlogse fotografen. In de tentoonstelling in het Fotmuseum Den Haag zie je werk van deze levende legende waarbij de nadruk ligt op straatfotografie uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. 

De tentoonstelling ‘Eddy Posthuma de Boer’ is tot en met 23 augustus 2020 te bewonderen in Het Fotomuseum den Haag. 

5. Museum Arnhem - City Life

Straatfotografie_citylife_2020.jpg
Straatfotografie City Life
Straatfotografie_citylife_2020.jpg

Internationale kunstenaars verbeelden uiteenlopende aspecten van en perspectieven op leven en overleven in steeds groter wordende steden. Dankzij straatfotografie in steden als Shanghai en Istanbul krijg je een unieke kijk op het leven in een wereldstad. Extra bijzonder, want de drukte van voor COVID-19 kan nu bijna niemand zich meer voorstellen.

De expositie City Life is te zien in Museum Arnhem van 3 juni 2020 - 23 augustus 2020.

Straatfotografie 'aan zee'...

Straatfotografie met een extra zomers tintje vind je in Museum Panorama Mesdag in Den Haag. Van 2 juni tot en met 28 februari is de tentoonstelling CANDID te zien. Haal je hart op aan een selectie van ruim zeventig foto’s van het hedendaagse strandleven vanuit een niet alledaags perspectief.

Wil je elke week op de hoogte blijven van alles wat met kunst te maken heeft? Schrijf je dan nu in voor de kunstnieuwsbrief van AVROTROS. Of meld je aan om gratis kennis te maken met kunstmagazine MUZE.

Deel dit artikel