Ontdek de meest vooraanstaande Afro-Amerikaanse kunstenaars en de weg die ze hebben afgelegd, word blij van poëzie en bewonder de schoonheid van de kunst en het erfgoed van Oekraïne.

Ieder maand tipt de redactie van AVROTROS Kunst de meest verrassende en interessante films, documentaires, series, podcasts, boeken en online producties over kunst en cultuur. 

kerry-james-marshall-2014.jpg
'Untitled (Studio)', Kerry James Marshall (2014). Photograph by Courte
kerry-james-marshall-2014.jpg

Film | Black Art: In the Absence of Light 

HBO Max
1 uur en 25 minuten

Geïnspireerd door het werk van de inmiddels overleden kunstenaar en curator David Driskell, belicht deze verhelderende documentaire de onuitwisbare bijdragen van enkele van de meest vooraanstaande Afro-Amerikaanse kunstenaars in de hedendaagse kunstwereld. Waaronder: Theaster Gates, Kerry James Marshall, Faith Ringgold, Amy Sherald en meer.

tv-Nasrs-Wunderkammer.jpg
Dr. Nasrs Wunderkammer © ntr
tv-Nasrs-Wunderkammer.jpg

Televisie | Dr. Nasrs Wunderkammer

NTR
NPO Start
6 aflevering, 40 minuten

Acteur en schrijver Ramsey Nasr is een verzamelaar. Geen enkele plek in zijn huis is onbezet. Er staan boeken en cd’s, maar ook minder gebruikelijke zaken als vlinders, fossielen, natuurencyclopedieën, oude prenten, fotografie. Nasr verzamelt het allemaal. 

Waar komt die fascinatie vandaan en is een verzameling ooit ‘af’? In een wereld die zich veelal online afspeelt, verdwijn je in deze serie in het tastbare universum van Ramsey Nasr en zijn Wunderkammermet met de vraag: hoe verhouden wij ons tot het verleden?

podcast-loneley-palette.jpg
Podcast The Loneley Palette
podcast-loneley-palette.jpg

Podcast | The Lonely Palette

Tamar Avishai
Je favoriete podcast app
Twee keer per maand een aflevering, 30-60 minuten

Kunstgeschiedenis voor de massa, schilderij voor schilderij. Elke aflevering kiest presentator Tamar Avishai een kunstwerk en duikt diep in het kunstwerk. 

Ze onderzoekt de beweging, de sociale context en, nog belangrijker, waarom kunst ertoe doet. Niet alleen voor zijn eigen tijd, maar ook voor die van ons. En soms interviewt ze nietsvermoedende museumbezoekers.

podcast-poezie-vandaag.jpg
Podcast Poëzie Vandaag. AVROTROS
podcast-poezie-vandaag.jpg

Podcast | Poëzie Vandaag

AVROTROS
Je favoriete podcast app
Elke werkdag een aflevering, 5 minuten 

Dichter, schrijver en columnist Ellen Deckwitz draagt iedere ochtend een gedicht voor uit haar enorme collectie poëziebundels. Ze duidt in iedere aflevering het gedicht en deelt haar persoonlijke beleving met je.

Ellen Deckwitz. 'Ik heb in de loop der jaren zoveel mensen ontmoet die toch nog beginnersvrees hebben met gedichten, bang zijn dat ze het niet snappen. Zie dit als een enthousiaste poging meer mensen blij te laten worden van poëzie.'

boek-treasures-of-ukraine.jpg
Treasures of Ukraine: A Nation’s Cultural Heritage. Thames and Hudson. Beeld: PEN Ukraine
boek-treasures-of-ukraine.jpg

Boek | Treasures of Ukraine: A Nation's Cultural Heritage

Thames&Hudson

Van Byzantijnse iconen tot avant-gardistische meesterwerken. ‘Treasures of Ukraine’ beschrijft de kunst en het erfgoed van Oekraïne in een tijd waarin de mensen, cultuur, monumenten en kunstwerken van het land worden vernietigd en verwoest. 

Het boek is gemaakt in samenwerking met een groep gerenommeerde kunstenaar en curatoren. Aan de hand van meer dan 220 afbeeldingen strekt dit archief, met de belangrijkste architectonische monumenten en kunstwerken van het land, zich uit van van de prehistorie tot nu.

Museumtips

Ben je wel toe aan een dosis kunst kijken in het echt? Bekijk welke nieuwe tentoonstellingen deze maand openen op de website van Nu te Zien!. Geen kunst- en museumtips meer missen? Meld je hieronder aan voor onze kunstnieuwsbrief.

Heb jij kunsttips?

Heb jij zelf tips die je met ons en onze lezers wil delen? Tip ons dan via [email protected] of dm ons op Instagram of Facebook.

Deel dit artikel