Ter ere van het nieuw aangekochte werk van Vincent van Gogh door het Noordbrabants Museum duiken we met vijf video’s dieper in het leven en werk van deze briljante kunstenaar. Het Noordbrabants Museum heeft het werk ‘Stilleven met flessen en schelp’ gekocht van een particuliere verzamelaar.

Van Gogh maakte het werk toen hij in Nuenen woonde in de herfst van 1884. Het Noordbrabants Museum zal het schilderij eerst restaureren, maar in het najaar is het stilleven al te zien in de vaste presentatie over Van Goghs Brabantse periode.

1. De mythes ontkracht

Was hij een geïsoleerd kunstenaar? Schilderde hij spontaan op het doek? En wat gebeurde er nu precies met dat oor? In de Kunstuur special over Vincent van Gogh worden een aantal hardnekkige mythes rondom de grootmeester ontkracht. Ook laten kunstenaars van nu als Daan Roosegaarde, Marc Mulders en Robert Zandvliet zien op welke manier Van Gogh hen heeft geïnspireerd.

Kunstuur - Vincent van Gogh Special

2. Stijlontwikkeling: 100% Van Gogh

Vincent van Gogh wilde de schilderkunst vernieuwen. In dit fragment van Het geheim van de Meester zien we zijn stijl veranderen tot aan de 100% van Gogh stijl: de energieke en emotionele penseelstreek. Het 'Zelfportret met grijze vilthoed' is daar een goed voorbeeld van.

Het geheim van de Meester - 100% Van Gogh

Zelfportret met grijze vilthoed: de reconstructie

3. Vincent van Gogh naast Edvard Munch

Vincent van Gogh (1853-1890) en Edvard Munch (1863- 1945) schelen tien jaar en hadden beiden een tragisch leven. In de documentaire 'PAINt' uitgezonden in Close Up gaat Micaela van Rijckevorsel op zoek naar de parallellen tussen Vincent van Gogh en Edvard Munch. Hun levens blijken opvallend veel raakvlakken te hebben.

blockquote
“Vincent schilderde met kwasten als vuur en gloeiende as, terwijl hij ondertussen zelf afbrandde voor zijn kunst. Ik dacht en ik wenste om in zijn voetsporen te treden."
Edvard Munch 
De documentaire 'PAINt'

4. Krabbé zoekt Van Gogh

Krabbe-zoekt-Van-Gogh-Michel-Schnater-2.jpg
Jeroen Krabbé
Krabbe-zoekt-Van-Gogh-Michel-Schnater-2.jpg

In de serie Krabbé zoekt Van Gogh reist acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé Vincent van Gogh achterna. De zoektocht loopt via Amsterdam, Nuenen, de Borinage en Parijs naar Arles en Saint-Rémy-de-Provence. Tenslotte bezoekt Krabbé het graf van Van Gogh in Auvers-sur-Oise. Onderweg ontmoet hij hedendaagse kunstenaars die door Van Gogh geïnspireerd worden. Reis met Jeroen Krabbé mee en bekijk alle afleveringen hier terug.

Aflevering 1 – Het moeizame begin

Aflevering 2 – Het leven krijgt kleur

Aflevering 3 – Verlangen naar het zuiden

Aflevering 4 – Een droom valt in duigen

Aflevering 5 – Briljante gek

Aflevering 6 – Van Gogh is dood, leve Van Gogh 

Vanaf 1 mei 2018 gaat Jeroen Krabbé op zoek naar Paul Gauguin, één van de grootste schilders van de 19e en 20ste eeuw.

5. Van Gogh en Japan

Vincent van Gogh was een groot bewonderaar van Japanse prenten. De grote vlakken met felle kleuren, de ongewone composities en de details uit de natuur spraken hem aan en hij begon de prenten te verzamelen. In het Amsterdamse van Gogh Museum onderzoekt museumdirecteur Ralph Keuning (Museum De Fundatie Zwolle) hoe die Japanse prenten het werk van Van Gogh beïnvloed hebben.

Nu te Zien - Van Gogh en Japan

Deel dit artikel