Tijdens de Amsterdam Pride vieren we dat je kunt zijn wie je bent en kunt houden van wie je wilt. En dat wordt niet alleen gevierd met een jaarlijkse bonte botenparade op de Amsterdamse grachten, maar ook met kunst! Wij tippen zes bijzondere activiteiten.

[Beeld: © Ashlynn Danielsen – Amsterdam Rainbow Dress Foundation, 2017 (San Franciso City Hall)]

De indrukwekkende Amsterdam Rainbow Dress

In meer dan een derde van alle landen in de wereld is homoseksualiteit strafbaar en in acht van die landen kan homoseksualiteit zelfs leiden tot de doodstraf. De Amsterdam Rainbow Dress, met een diameter van 16 meter, is gemaakt van de nationale vlaggen van alle landen die homoseksualiteit strafbaar stellen om zo aandacht te vragen voor deze kwestie.

De vlaggen die verwerkt zijn in de jurk werden gedragen tijdens de Pride Walk parade op de openingsdag van de Euro Pride in 2016. Ze werden daarna aangeboden aan Mattijs van Bergen, Arnout van Krimpen, Jochem Kaan and Oeri van Woezik, die samen met vrijwilligers van het COC in Amsterdam de Rainbow Dress creëerden. Het lijfje van de jurk is overigens gemaakt van vier vlaggen van de stad Amsterdam.

De Amsterdam Rainbow Dress is nog tot en met 2 augustus te zien in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.


Rainbow-dress-Pieter-Henket-Studio.jpg
© Pieter Henket Studio, Amsterdam | Rainbow Dress Foundation, 2016
Rainbow-dress-Pieter-Henket-Studio.jpg


Krachtige portretten van de LGBTQ-community van São Paulo

Stylist en creatief directeur JeanPaul Paula en art director en fotograaf Florian Joahn reisden af naar Brazilië voor de São Paulo LGBTQ Pride Parade 2018 en het, oorspronkelijke Amsterdamse, Milkshake Festival. Ze ontmoetten verschillende mensen uit de plaatselijke LGBTQ-community en fotografeerden hen op het dak van hun appartement in São Paulo. De portretten tonen kracht en unieke zelfexpressie. Paula: ‘They hardly needed any styling at all.’ In de tentoonstelling Y'all Better Quiet Down, te zien in fotografiemuseum Foam, worden deze portretten gecombineerd met studioportretten van invloedrijke LGBTQ-performers en inspirerende mensen uit de eigen omgeving van Paula en Joahn.

Hoewel de São Paulo LGBTQ Pride Parade de grootste pride in de wereld is, blijkt uit onderzoek van mensenrechtenorganisatie Grupo Gay da Bahia dat 445 Braziliaanse LHBTQ’ers in 2017 werden vermoord als gevolg van homofobie.

De tentoonstelling Y'all Better Quiet Down is nog tot en met 12 augustus in Foam Amsterdam te zien.

foam-pride1.jpg
Slim, Sao Paulo, 2018 | © Florian Joahn en JeanPaul Paula
foam-pride1.jpg

Sekswerkers op het podium in een hip-hopopera

Van moderne dans tot paaldans en van opera tot hip-hopopera. In de Seks Workers Opera beklimmen sekwerkers het podium om hun eigen verhaal te vertellen. ‘Of je ons nu wilt redden, veroordelen, zin in ons hebt of medelijden voelt’. In de voorstelling zijn verhalen uit zeventien landen verwerkt en in Engeland is de opera een laaiend succes.

De Seks Workers Opera speelt tot en met 2 augustus in het Compagnietheater in Amsterdam.

Sexworkers-opera-Julio-Etchart.jpg
Fotocredit: Julio Etchart
Sexworkers-opera-Julio-Etchart.jpg

Italiaanse schoonheid in de fotoserie Corpus Dei

Geïnspireerd door de natuur rondom Florence en Rome, de overblijfselen van de klassieke oudheid in Tivoli en de meesterwerken van Caravaggio en Michelangelo, kwam haar eerste mannelijke naaktserie tot stand. Fotografe Sabrina van den Heuvel kreeg de kans om als artist in residence te werken op het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence. Ze plukte haar model Jacopo van straat om de hoofdrol te spelen in haar fotoserie, combineerde dat met het licht en de duisternis van Caravaggio en de gedichten en sculpturen van Michelangelo en kwam zo tot het eindresultaat Corpus Dei, Het Goddelijke Lichaam.

De expositie Corpus Dei is tot en met 18 september te zien in kunstgalerie X BANK in Amsterdam.

Sabrina-van-den-Heuvel-Photography_CORPUS-DEI.jpg
CORPUS DEI 40 | Sabrina van den Heuvel Photography
Sabrina-van-den-Heuvel-Photography_CORPUS-DEI.jpg

Amsterdam Pride-ambassadeurs als echte helden in foto-expositie Heroes!

Ook in het Vondelpark is een stukje pride neergestreken. In het MediaCafé van VondelCS zie je de expositie Heroes! van Noah Valentyn, met alle ambassadeurs van de Amsterdam Pride 2018. Ridders, keizerinnen, prinsessen en keizers; met de fotoserie verwijst Valentyn naar de oudheid waarin seksuele en sociale diversiteit vaak een belangrijke rol speelde. De ambassadeurs zijn de helden van deze tijd die strijden voor vrijheid en identiteit. Valentyn is acteur, fotograaf en regisseur en ontwikkelde zijn fotografische talent bij Andy Warhols Interview Magazine en kunstenaar James Bidgood, bekend van zijn kleurrijke sprookjesachtige setting.

De fotoserie Heroes! is nog tot en met 5 augustus te zien in VondelCS in Amsterdam.

Loena-Maas-door-Noah-Valentijn
Ambassadeur Loena Maas | Fotografie: Noah Valentijn
Loena-Maas-door-Noah-Valentijn

Explosiegevaar in het Verzetsmuseum

‘Vijf daders hadden joodsch bloed. Twee der voornaamste daders waren homosexueel,’ zo stond in de bekendmaking van 1 juli 1943. Als bezoeker van de tentoonstelling Explosiegevaar loop je door een levensgroot decor van onder andere bewegende striptekeningen, met op je oren een audiotour met driedimensionaal-geluid. Presentator en acteur Eric Corton loost je door het verhaal van zes kunstenaars die stap voor stap betrokken raken bij het verzet. ‘Het is zaterdag 27 maart 1943, 21:15 uur. Het is pikdonker op straat en een groep kunstenaars en studenten verkleed als rechercheurs en politieagenten weten het bevolkingsregister van Amsterdam binnen te dringen.’

De tentoonstelling Explosiegevaar is nog tot en met 11 november te zien in het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Deel dit artikel