Hoe zag Johannes Vermeer eruit? Hoe is hij beroemd geworden en hoeveel schiderijen heeft hij gemaakt? Dit wist je nog niet over Johannes Vermeer. 

Johannes Vermeer in het kort

Er is weinig bekend van het leven van de kunstenaar Johannes Vermeer, maar zijn werken spreken voor zich! Vermeer werd in Delft geboren in de Gouden Eeuw en is wereldberoemd geworden door zijn schilderijen 'Het Melkmeisje’ en het ‘Meisje met de Parel’. 

Hoe zag Johannes Vermeer eruit?

Hoe Johannes Vermeer eruit zag weet niemand. Van de schilder zijn nooit zelfportretten gevonden, maar kunstkenners hebben wel een vermoeden. Als hij zichzelf geportretteerd zou hebben, dan zou het de man zijn links op het schilderij ‘De Koppelaarster’. 

Johannes-Vermeer---De-koppelaarster.jpg
De koppelaarster | Johannes Vermeer | 1656
Johannes-Vermeer---De-koppelaarster.jpg

Hoe is Johannes Vermeer beroemd geworden?

Vermeer werd eigenlijk pas bekend na zijn dood. Lange tijd werden zijn schilderijen aan andere, toen wél bekende kunstenaars toegeschreven, zoals Pieter de Hooch (1629-1684). Pas 200 jaar later werd Vermeer ‘herontdekt’. De Franse kunstcriticus Théophile Thoré (1807-1869) noemde Vermeer een genie en bracht hem voorgoed onder de internationale aandacht.

Waar leefde Johannes Vermeer?

Er is weinig bekend van het leven van Vermeer, want er zijn geen brieven of dagboeken van hem gevonden. In Delftse stadsarchieven is gelukkig wel het een en ander over hem te ontdekken. In Delft werd hij op 31 oktober 1632 geboren.

Als Johannes gaat studeren aan de schildersopleiding moet hij zijn geliefde stad even verlaten. Op zijn 20e komt de protestantse schilder terug en trouwt in 1653 met de rijke, katholieke Catharina Bolnes. Samen kregen zij vijftien kinderen, van wie er vier jong stierven. Het hele gezin woonde in bij Vermeers schoonmoeder, Maria Thins.

Vermeer verdiende zijn geld met schilderen en het handelen in kunst. In 1672 kwam Johannes in geldnood omdat de economie dat jaar instortte door de Hollandse Oorlog. Er moest voor het grote gezin gezorgd worden. Geld werd uitgegeven aan eten, maar de schulden begonnen zich op te hopen…

Vermeer huis van schoonmoeder.png
Bron: G. Drukker, Rijksdienst Cultureel Erfgoed
Het huis van Vermeers schoonmoeder in 1964, aan de Oude Langendijk 25 in Delft, waar het gezin woonde.
Vermeer huis van schoonmoeder.png

Hoeveel schilderijen heeft Johannes Vermeer gemaakt?

Er zijn slechts 36 werken van Vermeer bekend. Hij werkte altijd erg lang aan een schilderij en daarom is zijn oeuvre maar klein. Waarschijnlijk schilderde hij in zijn leven ongeveer 45 werken. Naast schilder was Vermeer ook kunsthandelaar en taxateur van schilderijen.

Gezicht op Delft - Vermeer.jpg
Bron: ANP - Koen van Weel
Gezicht op Delft | Johannes Vermeer | circa 1660-1661
Gezicht op Delft - Vermeer.jpg

Hoe oud is Johannes Vermeer geworden?

Johannes is 45 jaar oud geworden. Op 15 december 1675 werd hij begraven in de Oude Kerk in Delft. 

Hoe is Johannes Vermeer dood gegaan?

Waarschijnlijk kreeg Vermeer een beroerte of hartaanval. Historici vermoeden dat omdat zijn ziekbed slechts twee dagen duurde.

Hoe schilderde Johannes Vermeer?

Vermeer had een uitzonderlijke techniek. Hij was uitermate ervaren in het weergeven van licht en schaduw, wat zijn schilderijen een grote warmte gaf. Ook zette hij heel veel stipjes in zijn werken. Hiermee suggereerde Vermeer de weerkaatsing van het licht op glanzende voorwerpen of een schitterend wateroppervlak.

Vermeer wilde met zijn kunst een raadselachtig gevoel opwekken. Je voelt dat zijn schilderijen meer zijn dan eenvoudige huishoudelijke taferelen. Ze hebben allemaal een gevoel van harmonie en laten zien dat je schoonheid kunt vinden in je eigen kamer en huis. De wereld mooi maken begint met het eenvoudige in jezelf.

Deel dit artikel