Na eerdere mijlpalen, zoals 25 miljoen views voor het kanaal en 5 miljoen views voor de best bekeken video, mag AVROTROS Klassiek weer een nieuw hoogtepunt noteren: deze week meldde de 75.000ste abonnee zich aan!

De afgelopen maand alleen al bezochten 1,2 miljoen mensen het kanaal van de klassieke tak van AVROTROS. De allergrootste publiekstrekker blijft Rachmaninovs ‘Tweede pianoconcert’, met inmiddels alweer bijna 7 miljoen weergaven, 37.000 ‘vind-ik-leuks’ en een gemiddelde kijkduur van 12 minuten. Waar het online publiek bij andere video’s redelijk snel afhaakt, blijven kijkers van de klassieke concerten gemiddeld 11 minuten en 36 seconden hangen.

De grootste groep kijkers zit tussen de 18 en 34 jaar. Voor radio en televisie is het nog wel eens lastig een jong publiek te interesseren in klassieke muziek, maar online lukt het AVROTROS op YouTube erg goed. De meeste van deze kijkers bevinden zich in de VS, maar gelukkig staat ons eigen Nederland ook op een hele hoge positie: een mooie tweede plaats.

Absolute wereldtop

Op AVROTROS Klassiek zijn beelden te vinden van de beste orkesten en musici ter wereld, zoals complete concerten die samen met NPO Radio 4 worden geproduceerd in de omroepseries Het Zondagochtend Concert (vanuit Het Concertgebouw) en De Vrijdag van Vredenburg (vanuit TivoliVredenburg). Maar ook meerdere jaargangen van Janine Jansens Kamermuziek Festival, vele concerten van het Festival Oude Muziek en de concerten tijdens het Young Pianists Festival. Janine Jansen, het Koninklijk Concertgebouworkest, Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor, Jaap van Zweden, Jean-Yves Thibaudet, Yuja Wang, The King’s Singers, Jordi Savall, Ton Koopman, Frans Brüggen, Anne Queffélec: het is slechts een kleine greep uit de schatkamer vol HD-concerten.

Bent u nog niet geabonneerd op het kanaal van AVROTROS Klassiek? Meld u dan aan en krijg als eerste te horen wanneer we weer een nieuw prachtig concert online hebben gezet!

De best bekeken video van het YouTube-kanaal: Rachmaninovs ‘Tweede pianoconcert’ door pianiste Anna Fedorova.

 

Deel dit artikel