Architecten over de hele wereld leveren revolutionaire ontwerpen voor iconische gebouwen. Ze bepalen het straatbeeld en de skyline van menig stad. Hoe komt zo’n project tot stand? Wie zijn de architecten achter de gebouwen? En welke obstakels komen ze tegen op hun pad? Ontdek het werk en leven van zeven wereldberoemde architecten. 

1. Bjarke Ingels 

Regisseur Kaspar Astrup Schröder volgde zeven jaar lang de Deense architect Bjarke Ingels, in de aanloop naar zijn succesvolle carrière. Een bijzondere periode waarin Ingels de vrouw van zijn leven ontmoet, maar ook problemen krijgt met zijn gezondheid. Ondanks dat krijgt hij de kans om een appartementencomplex te ontwerpen aan de Hudsonrivier in New York en hij richt nog voor zijn veertigste de Bjarke Ingels Group (BIG) op. Hoe dit alles hem vergaat zie je in de documentaire Big Time – Bjarke Ingels. 

Close Up: Big Time - Bjarke Ingels

2. Alvaro Siza

In de Close Up-documentaire 'Having a cigarette with architect Alvaro Siza' laat de Britse regisseur Iain Dilthey ons kennis maken met het werk én de gedachtenwereld van de belangrijkste Portugese architect van de afgelopen vijftig jaar; Alvaro Siza. Veel van zijn bekende gebouwen bevinden zich in zijn geboorteplaats Matosinhos, in de buurt van Porto aan de Portugese kust. Siza draagt ook de sociale woningbouw een warm hart toe en ontwierp sociale woningbouwcomplexen in onder meer Berlijn en Den Haag.

Close Up: Having a cigarette with architect Alvaro Siza

3. Glenn Murcutt

De architect Glenn Murcutt heeft de Australische architectuur op de kaart gezet. Hij won als enige Australiër de prestigieuze Pritzker Prize, maar koos ervoor om in zijn vaderland te blijven werken en zich te specialiseren in duurzame architectuur die perfect aansluit op het klimaat in Australië.

Close Up: Glenn Murcutt - Spirit of Place

4. Denton Corker Marshall

Ooit gehoord van het architectenbureau Denton Corker Marshall? Het bureau is vernoemd naar de drie oprichters: de Australische architecten John Denton, Bill Corker en Barrie Marshall. Ze drukten hun stempel op de stad Melbourne en ontwierpen het Australische paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië in 2015. Bekijk de Close Up documentaire. 

Close Up: Het Australie van Denton, Corker en Marshall

5. Francine Houben

Architecte Francine Houben maakt revolutionaire ontwerpen voor bibliotheken over de hele wereld, waaronder de New Public Library in New York. In de vierdelige documentaire Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces wordt ze gevold tijdens werk en privémomenten in onder andere New York, Rotterdam, Taiwan en Boston. 

 

6. Todd Saunders

Architect Todd Saunders keerde terug naar de plek van zijn jeugd, New Foundland, Canada. Voor het ontwerp van hotel 'Fogo Island Inn' liet hij zich inspireren door de sobere schoonheid van de lokale traditionele architectuur. De Close Up-documentaire 'Terug naar Fogo Island' laat zien hoe Saunders en zijn zakelijk partner Zita Cobb – tevens initiatiefneemster en financier van het project – zich inzetten om Fogo Island een nieuwe culturele en economische impuls te geven. 

Close Up: Terug naar Fogo Island

7. Harry Seidler

Architect Harry Seidler ontsnapte aan de nazi's, emigreerde naar het destijds nog geïsoleerde Australië en werd daar dé pionier van het modernisme. Nog altijd hebben zijn ideeën een grote invloed op de Australische architecten van nu. Seidlers nalatenschap laat zien welke architectuur het beste past bij het zonnige Australische klimaat, inspireert door de inventieve toepassingen van beton, en is een verrijking voor de steden door de pleinen die hij introduceerde in de openbare ruimte.

Close Up: Modernisme in Australie - Architect Harry Seidler

Deel dit artikel