Vandaag worden in Parijs twaalf enorme ijsblokken afgeleverd. Het is het werk van beeldend kunstenaar Olafur Eliasson, die hiermee aandacht probeert te vragen voor de klimaattop.

Olafur Eliasson

De Deens-IJslandse Kunstenaar Olafur Eliasson (1967) richt zich in zijn werk voornamelijk op de relatie tussen natuurkundige fenomenen en techniek. Zijn artistieke concepten, ook wel 'actiekunst' genoemd, bestaan vaak uit fenomenen als licht, water, beweging en reflectie. Zijn werk heeft internationaal veel bekendheid gekregen en werd onder andere opgenomen in het Guggenheim Museum in New York en Los Angeles Museum of Contemporary Art in Los Angeles. Ook sleepte hij al meerdere prijzen in de wacht, zoals de Hugo Boss-prijs in 2002.

Ice Watch

Voor zijn nieuwste project Ice Watch plaatste Eliasson twaalf enorme ijsblokken op het Place du Panthéon. De ijsblokken met een gezamenlijk gewicht van 80 ton zijn afkomstig uit een fjord in Groenland. De installatie van smeltend gletsjerijs heeft als doel publieke actie tegen de klimaatveranderingen aan te moedigen. Momenteel is in Parijs de klimaattop gaande waar wereldleiders een week de tijd hebben om afspraken te maken om klimaatverandering tegen te gaan. De kunstenaar wil met zijn werk een signaal afgeven dat regeringsleiders meer inzet moeten tonen om daadwerkelijk een verschil te maken. Oorspronkelijk zouden de blokken op Place de la République geplaatst worden, maar in verband met de recente aanslagen in Parijs heeft de kunstenaar voor een andere plek gekozen. Eliasson hoopt zodoende dat zijn werk dit jaar niet alleen aandacht vraagt voor de klimaattop, maar ook een plek wordt voor algemene bezinning en beschouwing.

Deel dit artikel