Het Guggenheim Museum in Balbao, de Millennium Bridge in Londen en de Canton Tower in Guangzhou. Architecten over de hele wereld leveren revolutionaire ontwerpen voor iconische gebouwen. Ze bepalen het straatbeeld en de skyline van menig stad. Hoe komt zo’n project tot stand? Wie zijn de architecten achter de gebouwen? En welke obstakels komen ze tegen op hun pad? We werpen een blik op het werk en leven van acht wereldberoemde architecten. 

1. Frank Gehry

Het schreeuwt om aandacht als een boos kind in de supermarkt.’ Het werk van architect Frank Gehry roept veel discussie op. Sommigen vinden zijn werk opzichtig en vulgair, anderen vinden hem de beste architect van de wereld. Zijn gedurfde gebouwen lijken wel beeldhouwwerken. Gehry brak door met zijn ontwerp voor het Guggenheim Museum in Bilbao en is een icoon en een merk. Opdrachtgevers nemen een behoorlijk esthetisch risico door met hem in zee te gaan. Toch durfde een business school in Sydney het aan en Gehry ontwierp het Threehouse Project.

Close Up: Architect Frank Gehry in Sidney

2. Bjarke Ingels 

Regisseur Kaspar Astrup Schröder volgde zeven jaar lang de Deense architect Bjarke Ingels, in de aanloop naar zijn succesvolle carrière. Een bijzondere periode waarin Ingels de vrouw van zijn leven ontmoet, maar ook problemen krijgt met zijn gezondheid. Ondanks dat krijgt hij de kans om een appartementencomplex te ontwerpen aan de Hudsonrivier in New York en hij richt nog voor zijn veertigste de Bjarke Ingels Group (BIG) op. Hoe dit alles hem vergaat zie je in de documentaire Big Time – Bjarke Ingels. 

Close Up: Big Time - Bjarke Ingels

3. Rem Koolhaas

De grote, prijswinnende architect Rem Koolhaas is directeur van het architectenbureau OMA: Office for Metropolitan Architecture. Van Rotterdam tot Beijing, van Dallas tot Berlijn, zijn spectaculaire gebouwen vind je over de hele wereld. En hij is inmiddels professor aan Harvard University waar hij Project on the City leidt; een onderzoek naar de veranderingen in stedelijke gebieden. Toch is deze grote held van de architectuur ook klein begonnen. Voordat Koolhaas werd ontdekt kreeg hij het verzoek van een echtpaar in de buurt van Parijs om een villa te bouwen: Villa dall'Ava.

Kunstuur: Rem Koolhaas - Villa dall'Ava

4. Glenn Murcutt

De architect Glenn Murcutt heeft de Australische architectuur op de kaart gezet. Hij won als enige Australiër de prestigieuze Pritzker Prize, maar koos ervoor om in zijn vaderland te blijven werken en zich te specialiseren in duurzame architectuur die perfect aansluit op het klimaat in Australië.

Close Up: Glenn Murcutt - Spirit of Place

5. Norman Foster

De Britse architect Norman Foster is gek op de mix van schoonheid en functionaliteit. En dat zie je terug is zijn werk: denk aan de Millennium Bridge en de kegelvormige wolkenkrabber in Londen, oftewel de augurk genoemd. Norman is gefascineerd door gestroomlijnde vliegtuigen: de schoonheid van het ontwerp en het gevoel van beheersing en controle. De documentaire Norman Foster – Architect schets hoe hij opgroeide, in een eenvoudig gezin, tot de gewaardeerde architect die hij nu is.

Norman Foster – Architect

6. Mark Hemel

Hij is bekend van de Canton Tower in China, de hoogste televisietoren ter wereld. Als jonge architect uit Emmen sleepte hij met zijn vrouw Barbara Kuit en hun architectenkantoor Information Bases Architecture (IBA) deze droomopdracht binnen. In de documentaire Hemel in Guangzhou wordt Hemel gevold tijdens een van de belangrijkste opdrachten uit zijn leven. Het toont de persoonlijke en professionele dilemma’s van een architect.

Close Up: Hemel in Guangzhou

7. Denton Corker Marshall

Ooit gehoord van het architectenbureau Denton Corker Marshall? Het bureau is vernoemd naar de drie oprichters: de Australische architecten John Denton, Bill Corker en Barrie Marshall. Ze drukten hun stempel op de stad Melbourne en ontwierpen het Australische paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië in 2015.

Close Up: Het Australie van Denton, Corker en Marshall

8. Francine Houben

Architecte Francine Houben maakt revolutionaire ontwerpen voor bibliotheken over de hele wereld, waaronder de New Public Library in New York. In de vierdelige documentaire Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces wordt ze gevold tijdens werk en privémomenten in onder andere New York, Rotterdam, Taiwan en Boston. 

Francine Houben: een nieuwe New York Public Library

Bekijk alle afleveringen van Francine Houben, een architect met wereldsucces

Deel dit artikel