De drie reuzen van meer dan tien meter hoog speelden 17, 18, 19 augustus 2018 de voorstelling Schaats in het ijs, speciaal gemaakt voor Leeuwarden: de Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De stad stond volledig op zijn kop met de komst van de wereldberoemde reuzen van gezelschap Royal de Luxe, die eerder al te zien waren in onder andere Buenos Aires, Montreal, Liverpool en Barcelona. 

Voorafgaand aan het spektakel met de mechanische marionetten moest er heel wat worden geregeld in de stad. Een van de hoofdrolspelers, de duiker, weegt namelijk drie ton, is elf meter hoog en er zijn veertig mensen nodig om hem in beweging te krijgen. Dat leverde een aantal uitdagingen op: Zijn de bruggen sterk en groot genoeg? En hoe om te gaan met al die stoepen, bomen en fietsenrekken op de route? 

In de reportage De Reuzen in Leeuwarden worden de projectleider en burgermeester gevold tijdens de maandenlange voorbereidingen. Ook werden tijdens het evenement de persoonlijke belevenissen gevolgd van een aantal van de honderden vrijwilligers (uit de omgeving), die er samen voor zorgden dat een half miljoen bezoekers in drie dagen tijd optimaal van dit spektakel konden genieten. 

De reportage is hieronder terug te kijken. 

De Reuzen in Leeuwarden

Royal de Luxe versie Leeuwarden

Royal de Luxe is een straattheatergezelschap uit Nantes. Ze stemden het verhaal van hun voorstelling speciaal af op Leeuwarden. Het verhaal kreeg de titel Grote schaats in het ijs en is gebaseerd op de geschiedenis van Leeuwarden en het eeuwige gevecht tegen het water, de tradities en de strijd op het ijs langs de elf steden. 

[Foto: Jantina Talsma]

Deel dit artikel