Meer dan tien jaar lang stond Mariss Jansons aan het roer van het Koninklijk Concertgebouworkest. Onder zijn leiding groeide het orkest uit tot een van de beste orkesten ter wereld. Afgelopen vrijdag beklom de maestro voor het allerlaatst de bok in deze functie. Het bijzondere concert, met werken van onder andere Mahler en Bartók, werd vrijdagavond 20 maart 2015 live uitgezonden door AVROTROS op NPO Radio 4. Koning Willem Alexander en Koningin Máxima waren bij het afscheid aanwezig. 

Interview 

Voorafgaand aan het concert, tussen 20:00 en 20:15 uur, werd er een exclusief interview uitgezonden met Mariss Jansons. De Letse dirigent zwaaide van 2004 tot en met 2015 succesvol de scepter bij het Concertgebouworkest. In de pauze van het afscheidsconcert vertelden verschillende leden uit het orkest hoe zij deze tien jaar met Jansons hebben ervaren. Jansons blijft aan Het Concertgebouworkest verbonden als emeritus-dirigent, zo maakte directeur Jan Raes onlangs bekend. Hij zal worden opgevolgd door de Italiaanse chef Daniele Gatti.

Volkskunst
Het afscheidsconcert heeft als thema volkskunst en verbeeldt hoe verschillende componisten zich door de jaren heen lieten inspireren door traditionele muziek. Componist Béla Bartók maakte als geen ander gebruik van zijn muzikale ‘roots’. Bariton Thomas Hampson zingt liederen uit ‘Des Knaben Wunderhorn’ van Mahler, de componist waar Het Concertgebouworkest en Jansons groot mee zijn geworden.

Geen poespas
Jansons werd in 2002 tot zesde chef-dirigent in de geschiedenis van het Concertgebouworkest benoemd, na het aangekondigde vertrek van Ricardo Chailly. In september 2004 begon hij daadwerkelijk aan deze klus. Jansons bedankte voor de nodige feestelijkheden en gaf aan dat hij ‘vooral kwam om muziek te maken’. Dat deed hij op sublieme wijze, onder zijn leiding groeide het orkest uit tot een van de beste orkesten ter wereld.

Deel dit artikel