De Chinese kunstenaar Ai Weiwei vraagt aandacht voor de verdronken vluchtelingen die vanuit Turkije de zee zijn overgestoken. In Berlijn kleurt het muziektheater oranje door de achtergelaten reddingsvesten die hij daar opgehangen heeft.

Met zijn acties en kunstwerken levert Ai Weiwei kritiek op de manier waarop Europa omgaat met de vluchtelingensituatie. De strenge wetten over de opvang van vluchtelingen gaan hem veel te ver. Zo zijn ook de tentoonstellingen van Weiwei in Denemarken niet langer te bezoeken. Uit protest tegen de strengere wetgeving besloot de kunstenaar de deuren te sluiten.

Ai Weiwei maakte al eerder kunstwerken van achtergelaten reddingsvesten door ze in de vorm van een groot peace-teken op het strand van het Griekse eiland Lesbos te leggen. Ook poseerde hij voor een foto als de verdronken peuter Aylan Kurdi, die eerder al veel media-aandacht kreeg.

De kunstenaar voerde actie door de zuilen van het Konzerthaus, een klassiek muziektheater in Berlijn, vol te hangen met de oranje reddingsvesten. Ongeveer 14.000 reddingsvesten die op Lesbos zijn achtergelaten hingen aan het theater, om daarmee opnieuw de aandacht te vragen voor vluchtelingensituatie.

Deel dit artikel