“Je zou wel 500 jaar willen leven, en dan nog is het niet genoeg.” In de nacht van zaterdag op zondag overleed Italiaans-Franse meesterpianist Aldo Ciccolini. Hij gaf in november nog een concert in Mantua en speelde tot het laatste moment met geweldige souplesse. Ciccolini werd 89 jaar.

Klankkleur

De pianist maakte vooral naam met zijn pleidooi voor muziek van impressionisten Ravel, Satie en Debussy. Ciccolini deelde met deze componisten een bijzondere fascinatie voor klankkleur. Zijn interpretatie van deze muziek wordt door kenners dan ook hemelse perfectie toegedicht.

In 2009 speelde Ciccolini Pianoconcert nr. 4 van Beethoven bij het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Bernard Haitink. Luister naar de opname uit ons archief.

Let op: het stuk wordt voorafgegaan door een Symphonie Concertante van Guillaume Landré. Het fragment heeft helaas geen beeld. 

 

Eindeloos studeren

Ciccolini begon zijn studie in 1934 op negenjarige leeftijd aan het conservatorium van Napels. Hoewel hij bijzonder getalenteerd was, moest hij jarenlang in cafés optreden om zijn familie te ondersteunen. In 1969 verhuisde de pianist naar Frankrijk om les te gaan geven aan het beroemde conservatorium van Parijs. Een meesterpianist wordt je volgens hem alleen door eindeloos te studeren op de kleinste details. Beroemde leerlingen die hij onder zijn hoede had zijn Jean-Yves Thibaudet en Arthur Pizarro.

Bekijk hier een masterclass door Jean-Yves Thibaudet:  

Deel dit artikel