Zondag 11 oktober speelden Amsterdam Sinfonietta, violist Sergey Khachatryan en altviolist Candida Thompson werken van Mozart en Arenski in Het Zondagochtend Concert. Kijk het concert nu terug!

 Mozarts 'Sinfonia concertante'

 Arenski's 'Kammersinfonie':

Op het programma
1. W.A. Mozart - Sinfonia concertante, KV 364
2. A. Arenski - Kammersinfonie, op. 35b (arr. van Tweede strijkkwartet)

De uitvoerenden
Amsterdam Sinfonietta
Sergey Khachatryan [viool]
Candida Thompson [altviool]

Mozarts 'Sinfonia concertante'
Met zijn 'Sinfonia concertante' wilde Mozart de boel eens lekker opschudden. Niet één, maar twee hoofdrollen heeft deze ‘crossover’ van symfonie en soloconcert. Naast de gloriërende viool is er de normaal wat verwaarloosde alt, Mozarts eigen favoriet. Voortdurend komt Mozart met iets onverwachts. Totdat je het begint te verwachten, dan doet hij het onverwacht niet. Zo houdt hij de luisteraar erbij. Zondag 11 oktober is de jonge violist Sergei Khachatryan te gast bij Amsterdam Sinfonietta. Hij gaat de muzikale dialoog aan met Candida Thompson.

Arenski
Net als Mozart koos de Russische componist Anton Arenski voor een spannende bezetting. In zijn Tweede strijkkwartet klonken twee cello’s tegelijk. Arenski droeg het stuk, vandaag in een versie voor strijkorkest, op aan Tsjaikovski. Het tweede deel heet dan ook 'Variaties op een thema van Tsjaikovski'. De warme, donkere klank is precies raak.

Concertinformatie
Het Zondagochtend Concert: zondag 11 oktober 2015 in Het Concertgebouw te Amsterdam.

Deel dit artikel