Hoewel de Amsterdamse School voornamelijk bekend is van de gebouwen, ging het bij deze bouwstijl eigenlijk om het totaalplaatje. Zo streefden de architecten ernaar om een zogenaamd Gesamtkunstwerk af te leveren, inclusief meubels en decoratie.

Gesamtkunstwerk

Volgens de architecten van de Amsterdamse School, moest alles wat zich aan, in of om het gebouw bevond voldoen aan de stijl. Een ontwerp moest een totaalconcept zijn, waarbij alle aspecten van een gebouw in dezelfde stijl gemaakt werden. Trappenhuizen, schoorsteenmantels, glas-in-loodramen: alles werd op elkaar afgestemd. Ook zijn er nog veel meubels in de stijl van de Amsterdamse School bewaard gebleven.

Tot in detail

Niet alleen de meubels werden in stijl gemaakt, maar ook de woonaccessoires, zoals klokken, lampen en het behang. Zelfs gebruiksvoorwerpen als bestek, servies en postzegels ontkwamen niet aan de Amsterdamse School. De stijl werd tot in detail toegepast op alles wat in huis te vinden was. Er is zelfs een girochequeboekje gevonden in de Amsterdamse Schoolstijl.

Bijdrage aan het straatbeeld

Wanneer je in Amsterdam op straat om je heen kijkt, is de Amsterdamse School op veel plekken terug te zien. Bruggen werden bijvoorbeeld afgeleverd samen met bijpassende brugwachtershuisjes, balustrades, beeldhouwwerken en bankjes. Een brug moest volgens de architecten namelijk een esthetische meerwaarde geven aan de omgeving.  Ook zijn er vele gedenktekens, monumenten, fonteinen en beelden in Amsterdamse School stijl te vinden, zoals het Zeeheldenmonument in Den Helder of de fontein in het Wilhelminapark in Venlo.

Van 9 april t/m 28 augustus 2016 is in het Stedelijk Museum in Amsterdam de tentoonstelling ‘Wonen in de Amsterdamse School’ te zien, gericht op de Amsterdamse School in het interieur.

Deel dit artikel