De beroemde Amsterdamse bouwstijl uit de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw - De Amsterdamse School - bestaat dit jaar 100 jaar. Om dit uitgebreid te vieren worden er door de hele stad Amsterdam verschillende tentoonstellingen, bijeenkomsten en andere evenementen georganiseerd. Ook wij besteden aandacht aan deze bijzondere bouwstijl, door er de komende weken bij stil te staan met artikelen en winacties.

Het begin

De belangrijkste architecten van de Amsterdamse School stijl waren Michel de Klerk, Joan Melchior van der Meij en Piet Kramer. Zij werkten alle drie in Amsterdam op het bureau van Eduard Cuypers - bekend van het tweede treinstation van 's Hertogenbosch - en leerden elkaar daar kennen. Rond 1910 begonnen zij voor zichzelf en ontwikkelden de bouwstijl die bekend zou worden als de Amsterdamse School.

De stijl

Museum ’t Schip, het Olympisch Stadion en het Scheepvaarthuis, oftewel Hotel Amrâth, zijn een aantal van de meest bekende Amsterdamse Schoolgebouwen in Amsterdam. Maar ook buiten Amsterdam zijn er prachtige Amsterdamse Schoolgebouwen te vinden, zoals Radio Kootwijk en het Hoofdpostkantoor in Utrecht. De expressionistische bouwstijl kenmerkt zich door het veelvuldige gebruik van baksteen en het toepassen van stenen versieringen in de gevel. Ook horizontale lijnen zijn zeer typerend voor de Amsterdamse Schoolstijl.

Gesamtkunstwerk

De architecten streefden er niet alleen naar om de constructie en stijl van het gebouw geheel in Amsterdamse School af te leveren, maar ook om de decoraties en soms zelfs het hele interieur bijpassend te maken. Op die manier creëerden ze een Gesamtkunstwerk, helemaal in één stijl. Het Scheepvaarthuis is één van de best bewaarde voorbeelden van zo'n totaalconcept.

Het Jubileumjaar van de Amsterdamse School is op 24 februari 2016 van start gegaan. De komende weken staan ook onze website en Facebook in het teken van de Amsterdamse School.

Deel dit artikel