Met haar foto 'Running 5 km from my home to my atelier' wint beeldend kunstenares Anique Weve (33) de juryprijs in de fotowedstrijd.

Dit maakten fotografen Dana Lixenberg en Robin de Puy en beeldend kunstenaar Jasper Krabbé zaterdagavond 29 maart bekend in Opium. Uit ruim 3000 inzendingen selecteerde de jury de foto van de Rotterdamse waarop ze met een knalrood hoofd staat afgebeeld.

Uit het juryrapport

'Een goed zelfportret laat in de ziel kijken. Geen luckyshot of een leuke selfie maar een foto waaraan je kunt zien dat iemand bewust koos voor dit beeld. De foto van Anique raakte alle juryleden direct. Dit esthetische beeld voldoet aan alle criteria van een zelfportret. Anique registreert iets heel persoonlijks. In een heel overtuigend beeld stelt zij zich kwetsbaar op en gaat ze de confrontatie met zichzelf aan', aldus de jury.

Red

Anique maakte de foto als onderdeel van haar serie Red, waarin ze zelfportretten maakt in situaties waarin haar gezicht rood kleurt – na sport, sex of bij schaamte. 'Iedereen krijgt wel eens een rood hoofd, maar normaal gesproken zijn dit intieme momenten die privé blijven. Met gevoel voor humor deel ik deze momenten met de kijker'.

Publicatie

Met haar zelfportret wint Anique Weve een Canon EOS 1200D kit en een jaarabonnement op Pf MagazineRunning 5 km from my home to my atelier wordt bovendien gepubliceerd in het eerstvolgende nummer van Pf Magazine.

Publieksprijs

De zelfportretten Mystifier, 2013 van Henriette van Gasteren en 60 seconds van Fren Nabuurs eindigden op de tweede en derde plaats. Henriette van Gasteren won bovendien de publieksprijs met haar andere zelfportret Singer, 2012.

Expositie

Vijftig door de jury geselecteerde zelfportretten, waaronder het winnende portret van Anique Weve, worden van 25 maart t/m 25 april tentoongesteld in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Deel dit artikel