De innovatieve toepassing voor smartphones in de klassieke concertzaal won meerdere prijzen. Benieuwd? Vrijdag 29 april heeft u nog een kans om de app uit te proberen!

De klassieke muziek app Wolfgang heeft donderdagavond 21 april een SpinAward gewonnen. Wolfgang won de felbegeerde award in de categorie ‘Digital Service Idea’. De prijs werd uitgereikt in Amsterdam, tijdens de 18e editie van de SpinAwards Night: de grootste prijs-uitreiking voor digitale creatieve projecten in Nederland. Initiatiefnemer Johan Idema en ontwikkelaar Matthijs Klinkert (Fabrique) namen de award in ontvangst, mede namens samenwerkingspartner Muziekgebouw aan ’t IJ.

Voorbeeld van geaccepteerde disruptie

De SpinAwards zijn de prijzen voor creatieve concepten die het digitale denken verder brengen. Wolfgang ontving de award mede omdat vele orkesten en podia in Nederland sinds de introductie vorig jaar de app hebben ingezet. Vorige maand ontving Wolfgang al een IF Design Award, die werd toegekend vanwege de gebruiksvriendelijkheid en grafische vormgeving van de app.

De jury van de SpinAwards beoordeelde Wolfgang als ‘een mooi voorbeeld van geaccepteerde disruptie’. De app kan volgens de jury ‘zorgen voor een gedrags- en mentaliteitsverandering binnen de wereld van klassieke muziek’. Initiatiefnemer Johan Idema: ‘Het is fijn dat de app ook van buiten de cultuurwereld erkenning krijgt, van experts op het gebied van digitale creativiteit. We zijn de orkesten en podia die Wolfgang al in vroeg stadium hebben ingezet dankbaar."

Wat is Wolfgang?

Wolfgang is een smartphone-applicatie waarmee de klassieke muziek luisteraar muziek intensiever kan begrijpen en beleven. Terwijl de musici spelen, biedt de app realtime uitleg en verhaal over wat er op dat moment in de muziek te horen valt. Af en toe een blik op de smartphone is voldoende; de app biedt bondige en zorgvuldig getimede zinnen. Zo vormt Wolfgang een eigentijds instrument om de betrokkenheid van het publiek bij klassieke muziek te vergroten. De app is zo ontworpen en getest dat het in de concertzaal geen overlast veroorzaakt voor andere bezoekers.

Wolfgang is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en ontwerpbureau Fabrique. De app is inmiddels meer dan 6.000 keer gedownload, en ingezet bij concerten van onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Philharmonie Zuidnederland, Holland Festival, Muziekgebouw aan ’t IJ, TivoliVredenburg, Muziekgebouw Eindhoven en De Doelen. Wolfgang is mogelijk gemaakt door Stichting DOEN en het VSBfonds.

Benieuwd naar de app? Download Wolfgang en luister vrijdag 29 april vanaf 20:00 uur naar NPO Radio 4. Tijdens de 'Manfred-Symfonie' van Tsjaikovski door het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden kunt u de app gebruiken. Ook komt dit concert op het YouTube-kanaal van AVROTROS Klassiek te staan, inclusief de informatie uit de Wolfgang-app.

Deel dit artikel