Ckv: de een vindt het een heel leuk vak, de ander neemt het liefst een tussenuurtje. Het verschilt nogal per school (en ook per docent) hoe leuk ckv (culturele kunstvorming) is. En dus kan het zo zijn dat je het geen bal aan vindt om met kunst bezig te zijn. Op veel scholen moet je verplicht naar een aantal 'culturele uitingen' om daar een verslagje over te schrijven. Maar heb je geen zin om wéér naar een museum te gaan waar alleen maar dezelfde soort oude schilderijen hangen? We geven je een aantal tips!

Je kunt natuurlijk de opdrachten voor ckv -of kcv- afraffelen door lekker makkelijk mee te gaan naar hun favoriete film of museum van je ouders/grootouders, zoals bijvoorbeeld het poppenmuseum. Los van de creepy poppen die je daar ziet, is wat zij leuk vinden, niet altijd hetzelfde wat jij leuk vindt. Of misschien hebben jouw ouders en vrienden helemaal niks met kunst en weet je helemaal niet wat je leuk vindt. En maak je niet te druk om de kosten: bijna alle scholen hebben een samenwerking met CJP. Dat betekent dat je een pasje krijgt waarmee je met hoge kortingen en soms zelfs gratis voorstellingen, concerten, festivals etc. kunt bezoeken. 

Ronnie Flex en memes

Om het je makkelijk te maken: kunst is een heel breed begrip en daarom kun je juist iets uitzoeken waar jouw interesse ligt. Is dat bijvoorbeeld hiphop? Op veel scholen word je gevraagd ook een muziekvoorstelling te bezoeken. Dit mag dus alles zijn, waaronder een optreden van Ronnie Flex. Wist je trouwens dat hiphop en historische kunst heel goed samengaan? Dat bewijst de pagina Fly Art waar lyrics van bekende hiphopartiesten op een historisch schilderij worden geplakt. Iets vergelijkbaars doet Classical Art Memes en ook op Reddit krijgen oude kunstwerken een hele nieuwe betekenis.

Tips

  • Ga naar een voorstelling van cabaretier Eva Crutzen, die je kent van haar typetjes in het programma Klikbeet. In Opslaap als wisselt ze andere typetjes af met persoonlijke verhalen, waar een ballerina in een muziekdoosje dan weer eigenwijs commentaar op geeft. Over komedie gesproken, als je van grappenmakers houdt kun je ook naar het Comedy Festival in Utrecht.
  • Ben je een filmliefhebber? Naast de bioscoop zou je ook eens een filmfestival zoals het NFF, IIDFA of IFFR kunnen bezoeken. Het maakt niet uit wat je smaak is, hier vind je alle soorten films die er maar bestaan. 
  • Ben jij wel eens met je klas naar een theatervoorstelling geweest en ging die voorstelling over pesten/depressie/gescheiden ouders? Scholen willen je graag iets leren, maar probeer eens een voorstelling die je zelf hebt uitgekozen en waar je niet per se iets van hoeft te leren. Zoals de thriller Breaking Fake News, over een aanslag op een kersmarkt in Amsterdam, of de voorstelling Allemaal Mensen waarin je goed moet opletten wat geacteerd en wat écht is. 
  • Hou jij je volgers elke dag op de hoogte op Instagram? Ga dan eens naar Museum Voorlinden, hier kun je hele toffe plaatjes maken die je gegarandeerd een heleboel likes opleveren. 

                                                                     Of bezoek het social media museum van Anna nooshin 

  • Ben je toch meer benieuwd naar de foto's van anderen? Er zijn een heleboel fotofestivals waar je het werk van professionele fotografen kunt bewonderen. Of bezoek een van de fotomusea in Nederland. In het Fotomuseum Den Haag is bijvoorbeeld op dit moment de tentoonstelling Generation Wealth te zien. Fotograaf Lauren Greenfield maakte 20 jaar lang foto's van de rich and famous, maar ook van de mensen die graag rijk wilden zijn, maar dat niet waren. 

Zelf iets uitzoeken? 

Doe wat je zelf leuk vindt. Dus ga wél naar dat poppenmuseum of die tentoonstelling met historische schilderkunst als je dat leuk vindt. Dat maakt de schoolopdracht ook iets minder erg om te maken. Weet je nog steeds niet waar je heen wilt? Dan kun je zelf op zoek gaan! Kijk bijvoorbeeld op Arttube, CJP of Creators van Vice.  

Instagram

Op Instagram zijn ontelbaar veel accounts die met kunst te maken hebben. Van musea tot ons eigen muzekunst-account: inspiratie is overal te vinden. Zo zie je meteen of een voorstelling of tentoonstelling er leuk uit ziet. Zoek ook eens met de hashtags naar jouw voorkeuren, zoals #streetart of #videoart.

Youtube

Ook op YouTube kun je ontdekken wat voor kunst jij leuk vindt. Steeds meer musea proberen ook op YT aanwezig te zijn en een indruk te geven van de collectie die ze hebben. En die filmpjes zijn superhandig als je een presentatie over je bezoek moet houden. Het Stedelijk Museum Amsterdam maakte bijvoorbeeld een hele mooie video over een tentoonstelling die dit jaar in het museum te zien was. 

Deel dit artikel