Momenteel is in het Stedelijk Museum in Amsterdam de tentoonstelling 'Bad Thoughts' te zien. Een uniek overzicht van de collectie van het Amsterdamse verzamelaarsechtpaar Martijn en Jeannette Sanders.

Belangrijkste privéverzameling

De collectie Sanders is een van de belangrijkste privéverzamelingen in Nederland en kent een enorme verscheidenheid: hij omvat vele honderden schilderijen, sculpturen, assemblages, foto’s, tekeningen, tekstwerken, films, video’s en installaties van meer dan 350 kunstenaars uit met name Europa en de Verenigde Staten.

Cindy Sherman, David Claerbout, Thomas Demand

Martijn en Jeannette Sanders verzamelen sinds de jaren zeventig kunst. Hun collectie onderscheidt zich van veel particuliere collecties doordat een aantal kunstenaars in de diepte is verzameld. Van een aantal kernfiguren heeft het echtpaar een groter cluster van werken verzameld, zoals van Ger van Elk, Gilbert & George, Anselm Kiefer, Cindy Sherman, David Claerbout, Thomas Demand en Anton Henning.

Manier van leven

Daarnaast is er een kern van conceptuele kunst en narrative art uit de jaren zeventig en werk van de Italiaanse 'transavantgarde' en Duitse schilderkunst uit de jaren zeventig en tachtig toegevoegd. Kunst verzamelen is voor het echtpaar Sanders een privéaangelegenheid en een intuïtief proces. Verzamelen is voor hen een manier van leven. De verzameling laat zich lezen als een dagboek.

Gilbert & George

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan het gelijknamige werk van Gilbert & George. Het verwijst met een knipoog naar het avontuur dat het opbouwen van een verzameling is en naar de belangstelling voor de donkere kant van de menselijke psyche die in veel werken uit de collectie Sanders naar voren komt.

De tentoonstelling Bad Thoughts is tot en met 9 november 2014 te zien in het Stedelijk Museum

Deel dit artikel