In Odessa hebben vier ballerina’s Het Zwanenmeer van Tsjaikovski voor Poetin gedanst. Ze deden dit als protest tegen de pogingen van Rusland om Oost-Oekraïne in te lijven.

Televisieopnamen

De Oekraïense televisie heeft opnamen gemaakt van het ballet, dat voor de gelegenheid op het terrein van het legermuseum van Odessa gedanst werd.

Traditie

Het Zwanenmeer wordt vaak op de Russische televisie vertoond in tijden van politieke omwentelingen. De cultuurstad Odessa voert het veelbetekenende ballet op omdat Poetin de fout heeft begaan Oekraïne op agressieve wijze aan te vallen.

Het Zwanenmeer

Het Zwanenmeer vertelt het verhaal van de tragische liefde tussen Prins Siegfried en zwanenkoningin Odette. Wanneer de prins op jacht is, ontmoet hij de zwanenkoningin Odette. Zij vertelt hem over de betovering door de slechte tovenaar Van Rothbart. Alleen de liefde van een man met een zuiver hart kan de betovering verbreken en haar weer een mens maken. Wanneer de Prins gedwongen wordt een bruid te kiezen, blijft hij trouw aan Odette. Van Rothbart presenteert daarop zijn dochter Odile, vermomd als Odette, aan de Prins. In blijdschap verklaart de Prins haar de liefde. De slechte tovenaar onthult Odile’s ware identiteit en Prins Siegfried heeft direct spijt van zijn belofte. Odette heeft alles gezien en vlucht terug naar het meer. De Prins snelt haar achteraan en Odette vergeeft hem, maar de tovenaar (vermomd als roofvogel) en Odile (als zwarte zwaan) eisen dat Siegfried zijn belofte houdt.

Deel dit artikel