Gewapend met niet meer dan zijn videocamera, kreeg videokunstenaar Joe Gibbons het voor elkaar om een bank in New York te beroven. De video van deze roof wil hij gebruiken voor een film. Ondanks het feit dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de overval, gaat het volgens Gibbons om kunst.

De overval

Op oudejaarsavond overviel videokunstenaar en ex-professor Gibbons een bank. Gewapend met alleen zijn videocamera schoof hij de baliemedewerkers een briefje toe met het verzoek om hem geld te overhandigen. Vervolgens liep hij met 1.002 dollar weer naar buiten. In januari werd hij gearresteerd voor de overval.

Joe Gibbons

Als experimenteel kunstenaar gebruikt Gibbons zijn eigen leven als bronmateriaal voor zijn films. In die films voert hij een alter-ego van zichzelf op dat nogal eens ontspoort. Voortdurend onderzoekt Gibbons in zijn films de grenzen tussen fictie en realiteit. Zijn meest bekende film is Confessions of a Sociopath, waarin hij winkeldiefstallen pleegt en drugs gebruikt.

Kunstwereld

Inmiddels zit Gibbons al 5 maanden in voorarrest, terwijl de kunstwereld het voor hem opneemt. Zo heeft het Queens Museum in New York al laten weten 'vereerd' te zijn als het de overvalvideo mag vertonen. Op 13 juli doet de rechter uitspraak over deze wonderlijke zaak.

Deel dit artikel