Sinds 20 mei 2015 is er in het Van Gogh Museum een vernieuwende tentoonstelling te zien rondom de brieven van Vincent van Gogh. Maar liefst 23 kunstenaars en schrijvers reageren met een kunstwerk, brief of gedicht op een specifiek voor hen gekozen brief van Van Gogh.

De brieven

Gastcurator en kunstenaar Henk Schut werd (jurylid van de AVROTROS Van Gogh Wedstrijd) in de ruim 800 brieven die Vincent van Gogh schreef niet alleen geraakt door de rijkheid en de mate van zelfreflectie, maar ook door de actualiteit. Van Gogh gebruikte het schrijven om zichzelf moed in te spreken, zijn twijfels te benoemen en deze te beheersen. Schut zag de verbinding met hedendaagse kunstenaars en hun werk. Onder andere Arnon Grunberg en Jan Fabre hebben met een kunstwerk gereageerd op een brief.

Verbinding

De kunstenaars en schrijvers reageren op een door Schut geselecteerde Van Gogh-brief door middel van een kunstwerk. Op die manier wordt een verrassende verbinding tot stand gebracht tussen Van Goghs ideeën en thema’s en de hedendaagse kunst en literatuur. De tentoonstelling ‘When I Give, I Give Myself’ toont de wijze waarop hedendaagse kunstenaars denken over dezelfde artistieke en existentiële vragen die Van Gogh zichzelf stelde, en laat zien dat Van Gogh - ook 125 jaar na zijn dood - nog steeds inspireert en actueel is.

De tentoonstelling ‘When I Give, I Give Myself’ is te bezichtigen in het Van Gogh Museum van 20 mei 2015 tot 17 januari 2016.

Deel dit artikel