AVROTROS ging in november 2014 op zoek naar het beste/mooiste/meest originele stilleven en organiseerde een schilderwedstrijd waar iedereen aan mee kon doen. De hoofdprijs: het winnende schilderij in het Bonnefantenmuseum. Met bijna 3.000 sloot de wedstrijd.

Alle (bijna 3.000!) inzendingen zijn te zien in de online galerij.

Juryprijs

De vakjury riep op 7 december 2014 de jonge kunstacademiestudent Wouter van der Laan uit tot winnaar van de juryprijs. Naast een expositie in het Bonnefantenmuseum werd zijn schilderij gepubliceerd in het tijdschrift Kunstbeeld en ontving Wouter een Rembrandt Schilderkist van Royal Talens met verf naar keuze.

De jury

De jury bestond uit Stijn Huijts – directeur van het Bonnefantenmuseum –, Willem de Winter – schilderijenexpert bij Tussen Kunst en Kitsch – en Ina van Zyl – beeldend kunstenares. Zij maakten op basis van de foto’s van de schilderijen een voorselectie van de 25 volgens hen beste schilderijen. De makers van deze voorgeselecteerde schilderijen kwamen op zondag 7 december 2014 met hun schilderij naar de finale in VondelCS in Amsterdam. Hier beoordeelde de jury alle werken en maakte ze de winnaars van zowel de jury- als de publieksprijs bekend.

Bekijk de prijsuitreiking.

Publieksprijs

Op de 25 voorgeselecteerde schilderijen kon via avrotros.nl/kunst gestemd worden. Het stilleven van de Nijmeegse kunstenaar Jos van Riswick ontving de meeste stemmen en won hiermee de publieksprijs. Ook Jos ontvangt een Rembrandt Schilderkist van Royal Talens met verf naar keuze.

Bekijk de juryselectie van de 25 beste stillevens.

De schilderwedstrijd was onderdeel van de Maand van de Schilderkunst in november 2014. Close Up zond diverse documentaires uit over schilderkunst, Kunstuur maakte een Stilleven-special en avrotros.nl/kunst stond volledig in het teken van schilderkunst.

Deel dit artikel