De Nederlandse musea hebben wederom een goed jaar achter de rug. Uit onderzoek van de Museumvereniging blijkt dat het aantal bezoekers in 2015 met ruim 7% is gestegen.

Top 10

In de top 10 een opvallende nummer 6 en 7: het Mauritshuis en het Gemeentemuseum Den Haag; zij trokken 50% meer bezoekers dan vorig jaar. De bezoekersgroei van het Mauritshuis valt te goed te verklaren, want het museum was in 2014 een half jaar dicht. De groei bij het Haags Gemeentemuseum is spectaculair te noemen: van bijna 400.000 naar bijna 600.000 bezoekers. Volgens Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, is deze toename te danken aan een paar bijzondere tentoonstellingen, zoals die van Mark Rothko. Ook trok de grote tentoonstelling rondom de 60ste verjaardag van Anton Corbijn veel publiek, meer zelfs dan Tempel had voorzien.

Kopje koffie en een ansichtkaart

Al een paar jaar doen de Nederlandse musea het goed. Vorig jaar stegen de bezoekersaantallen met 10 procent. De Nederlandse Museumvereniging berekende onlangs dat zijn leden goed zijn voor een jaarlijkse omzet van 900 miljoen euro. Tempel voorspelt dat daar dit jaar zeker weer wat bij komt, want "de economische crisis is voorbij en mensen kopen eerder een kopje koffie of een ansichtkaart".

Museumjaarkaart

Ook de Museumjaarkaart speelt een rol. "Er zijn ondertussen een miljoen mensen die een Museumjaarkaart hebben. Dat is een heel grote groep. En die willen heel graag naar de tentoonstellingen komen." Volgens hem is er genoeg vraag naar. "Het publiek kiest niet voor een of twee tentoonstellingen, maar bezoekt ze allebei. Dus blijkbaar is de markt tamelijk onverzadigbaar."

De kracht van Nederlandse musea

Volgens Tempel kijken collega’s in het buitenland met jaloezie naar Nederlandse musea. "Een Chinese collega heeft wel eens tegen me gezegd: we kunnen jaarlijks wel 300 nieuwe musea openen, maar we krijgen nooit meer de Mondriaans of Van Goghs die jullie hebben. Dat is de kracht van Nederlandse musea: goede collecties."

Deel dit artikel