Het Nationale Ballet vormt met tachtig dansers veruit het grootste dansgezelschap van Nederland. De achtdelige serie 'Bloed, zweet en blaren' presenteert de supertalenten van dit gezelschap aan het brede publiek en laat zien hoe de euforie van een mooie voorstelling het telkens weer wint van de pijn. 

Hoe ziet de hiërarchie bij Het Nationale Ballet eruit?

Aandacht voor de rangen binnen het ballet. Igone de Jongh is solist, Wendeline Wijkstra wil solist worden. Hoe verschillend ze ook zijn, beiden willen dolgraag als mannequins gecast worden voor een modeshow van Viktor & Rolf in Parijs.

afl. 1 - Hoe ziet de hiërarchie bij Het Nationale Ballet eruit?

Volg prima ballerina Igone de Jongh

Prima ballerina Igone de Jongh voor de zware taak de moeilijkste rol binnen het klassieke ballet te dansen. De Jongh combineert haar werk met de dagelijkse zorg voor haar zoontje. Ze wordt tijdens de repetities extra op de proef gesteld door een terugkerende kuitblessure.

afl. 2

Op reis naar Colombia 

Het ballet reist naar Colombia. Een trip met de nodige obstakels. Tijdens het vervoer lopen exclusieve kostuums zware schade op. En omdat de hoofdstad van Colombia op grote hoogte ligt, hebben de dansers tijdens het optreden last van zuurstofgebrek

afl. 3

Extreme lichamelijke inspanningen

Alexander (31) betaalt een hoge prijs voor de extreme lichamelijke inspanningen die horen bij de carrière van een danser. Nu hij de ene na de andere operatie moet ondergaan, weet hij dat hij aan zijn laatste jaar bezig is. De loopbaan van de 19-jarige Jessica moet nog beginnen, zij hoopt dit jaar professioneel danser te worden bij Het Nationale Ballet.

afl. 4

Het verhaal van het Mexicaanse wonderkind Isaac en zijn vriendin Victoria 

We volgen het Mexicaanse wonderkind Isaac en zijn Armeense vriendin Victoria. Isaac zet zijn zinnen op promotie in Amsterdam, terwijl Victoria de uitdaging in het buitenland zoekt.

afl. 5

Bruno: danser en vader 

Bruno - de enige in het gezelschap die behalve danser ook nog vader is - treedt in het huwelijk. En we maken kennis met Ton en Peter, de trouwste fans van Het Nationale Ballet.

afl. 6

Een man op spitzen, een zeldzaamheid!

Edo Wijnen danst een rol die deze balletschoenen voorschrijft. Sterrenkoppel Anna Tsygankova en Matthew Golding dansen nog één keer samen, voordat Matthew in Londen gaat werken. Tenminste ... als Matthews blessure geen roet in het eten gooit.

afl. 7

Alles komt samen 

Het Nationale Ballet brengt wereldberoemde namen samen als Viktor & Rolf, Remy van Kesteren en Hans van Manen als het de wereldpremière van Dutch Doubles opvoert.

afl. 8

Deel dit artikel