Bobbi Essers' carrière begint pas net en nu al schittert haar werk op meerdere tentoonstellingen en is ze een van de winnaars van de Buning Brongers Prijs 2022. 

'Ik geef mijn eigen leven weer', zegt Bobbi Essers. 'Het zijn momenten die ik heb meegemaakt met mijn vrienden. Dingen waar ik bij was. Dit zijn mensen en momenten die ik echt ken, daarom wil ik ze schilderen. Leuke tijden, mooie avonturen of iemand die er goed uitzag'.

Haar doeken zijn waanzinnig realistisch uitgeschilderde herinneringen. Daarin schuilt volgens de kunstenaar wel een gevaar. 'Realisme kan snel richting cliché gaan, of misschien zelfs saai zijn. Ook al is het heel mooi. Daarom zie je in mijn werk bewust geen hoofden. Het zijn geen portretten, het zijn overlappingen van verschillende momenten'. 

Bobbi Essers in haar studio - foto door Almicheal Fraay
Bron: Almicheal Fraay
Bobbi Essers in haar studio - foto door Almicheal Fraay
Bobbi Essers in haar studio - foto door Almicheal Fraay

Genderloos
Soms is het moeilijk uit te vogelen waar je naar kijkt. In de werken van Essers moet je moeite doen om te ontdekken wat er gebeurt. Ze laat gender los; mensen vallen qua uiterlijk niet in een hokje te plaatsen.

Op die manier trekt Essers gender los van de persoon die ze afbeeldt. Voor het schilderij maakt dit namelijk niets uit. Deze manier van verbeelden maakt haar werk intrigerend. Je geeft er je eigen invulling aan en iedereen ziet iets anders. Dit maakt het interessant, ook voor de kunstenaar. 'Ik ga nooit zien wat iemand anders ziet'.

Bobbi Essers - This time i'm ready to run
Bobbi Essers - This time i'm ready to run
Bobbi Essers - This time i'm ready to run

Razendsnel carrière
Essers studeerde in 2022 af aan de Hogeschool vor de Kunsten Utrecht en maakt razendsnel carrière. Ze is een van de zes winnaars van de Buning Brongers Prijs 2022, de grootste particuliere kunstprijs van Nederland. Ook is haar werk te zien in deverse galeries en in Museum MORE. 'Ik vind het fijn om hard te werken en veel te schilderen. Als ik de lat niet hoog leg en doelen stel, dan heb ik geen reden om door te pakken'.

Hopelijk blijft Bobbi Essers nog lang nieuwe doelen stellen, zodat haar oeuvre blijft groeien en het realisme in de Nederlandse schilderkunst blijft verrijken. 

Deel dit artikel