Muziekjournalist Niek Nelissen in gesprek met Maestro Bernard Haitink over zestig jaar dirigeren.

Niek Nelissen

Auteur, historicus en muziekjournalist Niek Nelissen heeft in een tijdspanne van twee jaar een reeks interviews gehouden met de 85-jarige dirigent Bernard Haitink, die 6 september jongstleden zijn zestigjarig dirigentenjubileum vierde met een concert in het Concertgebouw Amsterdam. Het vakbiografische boek, dat 2 september uitkwam, geeft een overzicht van het zestigjarige dirigentschap en Haitinks grootse prestaties in zijn carrière. Zestig jaar muziekgeschiedenis komt voorbij: van Haitinks start bij het Radio Filharmonisch Orkest tot zijn huidige werkzaamheden als docent van dirigentencursussen.

Bernard Haitink

Haitink (1929) werd geboren in Amsterdam en groeide op in een allesbehalve muzikaal gezin. Ondanks dat kreeg Haitink wel een goed cultureel kapitaal mee: er werden vaak bezoekjes gebracht aan het Concertgebouw. Op jonge leeftijd kreeg Haitink vioolles van Charles van de Rosière, die hem een liefde voor Willem Mengelberg meegaf. Na de oorlog bezocht Haitink de Salzburger Festspielle en hoorde hij dirigent Furtwängler de Achtste Symfonie van Bruckner dirigeren. Onder de indruk van het dirigentschap stapte Haitink naar het conservatorium om directielessen te volgen bij Felix Hupka, naast zijn opleiding tot violist. In 1954 volgde hij de dirigentencursus van de Nederlandse Radio Unie en toen de toenmalige dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, Paul van Kempen, in 1955 overleed werd Haitink aangewezen als zijn opvolger. Op 32-jarige leeftijd werd Haitink aangesteld tot chef-dirigent van het Concertgebouworkest. Het werd het begin van een rijke muziekcarrière, een carrière die Niek Nelissen op een interessante en uitgebreide manier uiteen heeft gezet in het boek ‘Als je het een beroep kunt noemen’.

Prijsvraag

(verlopen)

We verloten vijf exemplaren van het boek onder de inzenders van het goede antwoord op de volgende vraag: In 2009 won Haitink een Grammy Award in de categorie ‘Best Orchestral Performance’ voor de opname van de 4e symfonie van Sjostakovitsj. Met welk orkest was dit?

De winnaars zijn: mevr. van Teeffelen uit Helenaveen, mevr. Schaap-Deutz uit Badhoevedorp, mevr. Sigermans-Merkx uit Asten,  dhr. Swaters uit Zutphen en mevr. van Beelen uit Utrecht. Van harte gefeliciteerd!

Boek info

Niek Nelissen

‘Als je het een beroep kunt noemen.’ Gesprekken met Bernard Haitink over zestig jaar dirigeren.

Uitgeverij Thoth

ISBN 9789068686470

Luister het jubileumconcert van Bernard Haitink met het Radio Filharmonisch Orkest terug, van 6 september 2014. Op het programma staat Isoldes 'Liebestod' van Wagner, 'Sieben frühe Lieder' van Berg en de Vierde symfonie van Mahler.

Bekijk de Achtste Symfonie van Bruckner door Het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink.

      

 

Deel dit artikel