Auteur Toni Boumans schetst in de biografie 'De eeuw van Frieda Belinfante' een prachtig overzicht van het heftige leven van Frieda Belinfante, de eerste vrouwelijke dirigent van Nederland.

Frieda Belinfante

Belinfante werd in 1904 geboren in Amsterdam, als dochter van de Amsterdamse pianist Aron Belifante. Op aandringen van haar vader startte Frieda met celloles. Een aantal jaar later speelde ze voor het eerste voor een publiek, waarna ze soliste werd bij de Haarlemsche Orkest Vereeniging. Later vormde ze met Bosmans en Feltkamp het Amsterdamsch Trio. Vanaf 1935 begon Frieda met een nieuwe weg in haar carrière, wat haar ultieme liefde bleek te zijn: dirigeren. Ze dirigeerde een kinderorkest, vrouwenkoren, het Sweelick-orkest en later haar eigen Het Kleine Orkest, in het Koninklijk Concertgebouw. Tijdens het dirigentenconcours van Hermann Scherchen werd Frieda, als enige vrouwelijke deelnemer, eerste. De prijs van het concours, optreden als gastdirigente bij het Orchestre de la Suisse Romande, ging echter niet door. Het was 1939 en de Tweede Wereldoorlog brak uit. In 1940 vielen de nazi's binnen en moest het orkest worden ontbonden. Ondanks de joodse achtergrond van haar vader werd Belinfante actief in het verzet; ze was zelfs eén van de verantwoordelijken voor de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in 1943. De oorlog had een verwoestende werking op Frieda en kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog vertrok ze definitief naar Amerika, aan boord van het schip Queen Amerika. In Amerika kreeg ze het succes en de liefde die ze in Nederland zo miste.

In het boek 'Een schitterend vergeten leven. De eeuw van Frieda Belinfante.' vertelt Boumans het verhaal van het lastige leven van de controversiële Frieda Belinfante. Naast haar leven als celliste, dirigente en verzetsvrouw worstelde Belinfante met haar geaardheid. Ondanks haar huwelijk met Feltkamp, mede-muzikant in het Amsterdamsch Trio, was Belinfante lesbisch, iets waar haar omgeving nog wel eens moeite mee had. Volgens haar zelf werd ze 'vijftig jaar te vroeg geboren'.

Toni Boumans

Regisseuse, journaliste en schrijfster Toni Boumans werkte jarenlang bij de VARA, onder andere voor het programma Zembla. Ze was samen met twee andere auteurs schrijfster van het boek 'Herinneringen aan Srebrenica'. Als regisseuse maakte ze meerdere bekroonde documentaires, onder andere over kunstenaar en verzetsman Willem Arondéus, maar ze heeft ook een documentaire over Belinfante gemaakt.

Boekgegevens

Toni Boumans

Een schitterend vergeten leven. De eeuw van Frieda Belinfante.

Uitgeverij Balans

ISBN 978 94 600 3815 0

Prijsvraag  (verlopen)

We verloten vijf exemplaren van het boek onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: In 1998 maakte Toni Boumans een documentaire over het leven van Frieda Belinfante. Hoe heet deze documentaire? Vul het juiste antwoord samen met uw gegevens in in het onderstaande prijsvraagformulier en maak kans!

De winnaars zijn: mevr. Krooder uit Utrecht, mevr. Hutchison uit Spijkenisse, dhr. Schaap uit Badhoevedorp, mevr. Minjon uit Utrecht uit dhr. Dijkink uit Soest.

Opium op 4

21 januari was Toni Boumans te gast in het NPO Radio 4-programma 'Opium op 4'. Samen met presentatrice Mieke van der Weij sprak Boumans over haar nieuwste werk: de biografie van Belinfante. Beluister het fragment terug op de website van Opium op 4.

Deel dit artikel