Deze week verloten we geen cd, maar een boek. Maar wel een boek met muziek de hoofdrol.

Het boek

Het boek speelt in de nabije toekomst. En dat lijkt geen toekomst om naar uit te kijken. cultuur is wegbezuinigd, oude mensen worden weggestopt. Het verhaal speelt zich af in het centrum van de hoofdstad waar vier vrienden een strijkkwartet vormen. Allemaal dragen ze hun verleden met zich mee. Het enige dat hen een beetje helpt en troost biedt is de muziek. Aan dat alles lijkt ruw een einde te komen wanneer een repetitie op de woonboot van een van de leden met grof geweld verstoord wordt door een levensgevaarlijke indringer. En zo betreedt Anna Enquist voor het eerst het pad van de literaire thriller.

De schrijfster

Anna Enquist is schrijfster en psychologe. Ze studeerde klinische psychologie in Leiden en daarna piano aan het Haags conservatorium met bijvak cello. Ze was als docente verbonden aan het Sweelinck Conservatorium. Haar debuutroman 'Het meesterwerk' verscheen in 1994. Naast romans schrijft ze ook gedichten en korte verhalen. Na 'Het meesterwerk', 'Het geheim', 'De thuiskomst', 'Contrapunt' en 'De verdovers' is 'Kwartet' haar zesde roman. Enquist is getrouwd met de Zweedse cellist Bengt Widlund en samen hebben ze twee kinderen. Hun dochter overleed in 2001 bij een verkeersongeluk.

De muziek

Klassieke muziek speelt een belangrijke rol in meerdere boeken van Anna Enquist. Haar debuutroman 'Het meesterwerk' verscheen in 1994. De opbouw opbouw 'Het meesterwerk' is gebaseerd op de opera 'Don Giovanni' van Mozart. En de roman Contrapunt is doordrenkt met Bachs Goldberg-variaties. In haar roman 'Het geheim' is pianiste Wanda Wiericke een van de hoofdpersonen en het strijkkwartet (en de leraar van een van de leden) vormen de hoofdpersonen voor het Kwartet.

Prijsvraag  (verlopen)

We verloten vijf exemplaren onder de inzenders met het juiste antwoord op de volgende vraag: Haar boek 'De Thuiskomst'is een historische roman over het leven van Elizabeth Batts, de vrouw van een beroemde ontdekkingsreiziger. Welke ontdekkingsreiziger? Het goede antwoord was James Cook. De winnaars zijn mevr. Veul uit Uithoorn, dhr. Welman uit Lichtervoorde, dhr. Heijns zum Freyershaus uit Castricum, mevr. Olivier uit Numansdorp en mevr. Kok uit Zaandam. Van harte gefeliciteerd!

Gegevens

Anna Enquist

Kwartet

Arbeiderspers

Deel dit artikel