In het boek 'Mijn viool: vriend en vijand' staan gesprekken met violiste Emmy Verhey, die dit jaar haar actieve carrière zal beëindigen. Haar carrière heeft meer dan 50 jaar geduurd; genoeg stof om een boek over te schrijven dus.

‘Emmy Verhey stopt met optreden’, kopten de kranten in augustus 2014. Toentertijd was het een aankondiging, maar nu is het echt zover. Emmy Verhey is aan haar afscheidstournee begonnen en zal 29 november haar laatste concert geven. Haar carrière heeft meer dan 50 jaar geduurd; genoeg stof om een boek over te schrijven dus.

Verhey was 13 jaar toen ze in het Kurhaus in Scheveningen voor het eerst optrad voor groot publiek. Ze speelde het vioolconcert van Tsjaikovski en betoverde 2500 toeschouwers. Vier jaar later stond ze in Moskou in de finale van het prestigieuze Tsjaikovski-concours. Herman Krebbers, David Oistrach en andere meesters gaven haar les. Emmy Verhey heeft haar naam gevestigd in de klassieke wereld, maar werkte ook samen met popzanger Valensia en cabaretiers Youp van ’t Hek en Freek de Jonge.

Gesprekken met Verhey

Het boek heeft de titel ‘Mijn viool: vriend en vijand’ gekregen en bevat gesprekken van onder andere Jan Brokken, Youp van 't Hek, Ed Spanjaard en Paul Witteman met Verhey. Ze spraken met haar over haar leven als violiste, over componisten en muziekstukken, over optredens en studeren, maar ook over haar jeugd als wonderkind en haar dromen en idealen, toen en nu.

Amedee Trio in Spiegelzaal

Met pianist Paul Komen en cellist Godfried Hoogeveen vormt Verhey het Amedee Trio. Ze zullen optreden in Spiegelzaal, het voorprogramma van Het Zondagochtend Concert, in Het Concertgebouw op zondag 25 oktober. Met uw kaartje voor Het Zondagochtend Concert, kunt u ook naar Spiegelzaal.

Tentoonstelling en documentaire

Museum Stadskasteel Zaltbommel organiseert een expositie over het leven en werk van Emmy Verhey. Aan de hand van documenten, zoals platenhoezen, foto's en schilderijen, de jurken (van couturier Frank Govers) die zij droeg tijdens grote concerten en natuurlijk muziek, wordt een overzicht gegeven van haar leven en indrukwekkende carrière. Regisseur Pamela Sturhoofd gaat een documentaire maken over de violiste.

Prijsvraag (verlopen)  

We mogen vijf boeken verloten onder de inzenders met het juiste antwoord op de volgende vraag: In december 2011 was Emmy Verhey met het Amedee Trio te gast in De Klassieken, waar ze ook live speelde. Van welke componist was het werk dat ze ten gehore bracht? 

Het goede antwoord was Schubert. De winnaars zijn mevr. Oosthoek uit Volendam, mevr. Buitendijk uit Amersfoort, dhr. Langenhuijsen uit Rosmalen, dhr. London uit Gouda en mevr. De Meeuw uit Amsterdam. Van harte gefeliciteerd!

Boek informatie

Titel: Mijn viool: vriend en vijand - Gesprekken met Emmy Verhey

Auteurs: Jan Brokken, Youp van ’t Hek, Henk Smit, Ed Spanjaard, Machiel Swillens, Emile Wennekes, Marieke van Willigen, Paul Witteman

ISBN: 9789059729759

Bekijk Emmy Verhey in De Klassieken met pianist Paul Komen:

</body></html&gt

Deel dit artikel