'Winterreise', de liedcyclus die Schubert in de laatste maanden van zijn leven voltooide, is één van de meest indringende en raadselachtige meesterwerken in de westerse kunst. Tenor Ian Bostridge, een bekende vertolker van het werk, beschrijft in het boek 'Schuberts Winterreise' de context en de weerklank van het muziekstuk. Dit doet hij onder andere aan de hand van zijn persoonlijke relatie met het werk.

Winterreise

‘Ik zal een schrikbarende liederenreeks voor jullie zingen.’ Met die belofte lokte Franz Schubert zijn cafévrienden naar een voorproefje van zijn 'Winterreise'. Schrikbarend vonden ze het inderdaad. Net als in 'Die schöne Müllerin' onderneemt een eenzame jonge man een voettocht; dit keer onder barre omstandigheden, in de vrieskou. En wederom met de dood tot gevolg.

Schubert

De jonge Oostenrijkse Schubert kreeg onder anderen les van kapelmeester Antonio Salieri, die al snel het grote talent van zijn leerling zag. Omdat er geen geld meer was voor zijn opleiding, moest Schubert les gaan geven. Toch bleef hij in die tijd ook componeren; symfonieën, strijkkwartetten en meer dan 300 liederen. Bariton Vogl was onder de indruk van de liederen en voerde ze veelvuldig uit. Schubert begon in het jaar voor zijn eigen overlijden aan zijn 'Winterreise' en zou een officiële uitvoering niet meer meemaken; hij werd slechts 31 jaar oud.

Ian Bostridge

Tenor Bostridge zong in zijn jeugd al als koorknaap, maar het kwam nooit in hem op om van muziek zijn werk te maken. Hij promoveerde op de dissertatie ‘Witchcraft and its Transformations 1650-1750’ en was tot 1995 verbonden aan het Corpus Christi College in Oxford. Pas op zijn 27e begon hij professioneel te zingen. Twee jaar later, in 1995, kon hij zijn brood verdienen met de muziek en stopte hij bij het Corpus Christi College in Oxford. Bostridges overgrootvader was voor de Eerste Wereldoorlog een beroemd keeper voor de club Tottenham Hotspur.

Prijsvraag (verlopen)

Markt Rutte kiest in zijn Klassieke Hart ook voor 'Die Winterreise' - niet gezongen door Ian Bostridge, maar door iemand anders. Door wie? Het goede antwoord was: Dietrich Fischer-Dieskau. de winnaars zijn: mevr. Bruin uit Bedum, mevr. Van der Stap uit Schiedam, mevr. Bleeker uit Amsterdam, dhr. Breevoort uit Maassluis en mevr. Van Liempt uit Bennekom. Van harte gefeliciteerd en veel leesplezier gewenst.

Boek-informatie

'Schuberts Winterreise: Een meesterwerk ontleed'

Ian Bostridge

Hollands Diep

ISBN 9789048827411

Deel dit artikel