Van militair naar operazanger: dat is het opmerkelijke levensverhaal van Bastiaan Everink. Joost Galema schreef zijn verhaal op in het boek 'Strijdtoneel'.

Kerkkoor

Toen Bastiaan Everink klein was, was hij als zanger al te horen in het plaatselijke kerkkoor en trad hij op in verschillende schoolmusicals. Toch koos hij na zijn middelbare school voor een militaire loopbaan. In 1988 trad hij toe tot het Korps Mariniers en werd daar in 1991 gedecoreerd voor zijn deelname aan de Eerste Golfoorlog. Tijdens de nasleep van de Eerste Golfoorlog begon hij te twijfelen aan zijn roeping als marinier. Toen hij op een avond geraakt werd door de opera 'Parsifal' van Richard Wagner, besloot hij het roer compleet om te gooien. Hij verliet het Korps Mariniers om klassieke zang te studeren aan het conservatorium in Enschede.

Carmen

Hij vervolgde zijn studie aan The International Studio of Vocal Arts. Met de discipline die het leger hem bijbracht, wist hij - stapje voor stapje- een plek te veroveren op de operabühne. Zijn grote debuut op het podium was in 2003 met Bizets opera 'Carmen', met de Opera van Bonn. Sindsdien vertolkte de bariton vele rollen in opera’s als 'Tosca', 'Aïda' en 'Tannhauser'.

Strijdtoneel

In het boek 'Strijdtoneel' vertelt Bastiaan Everink over zijn fascinerende carrièreswitch en de zoektocht naar zichzelf. Joost Galema tekende zijn verhaal op. Maandag (21 maart) is Bastiaan te gast in Opium op 4.

Prijsvraag (verlopen)

We verloten vijf exemplaren van het boek onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: Wat zong Bastiaan Everink tijdens de ceremonie in de Ridderzaal op Veteranendag 2015? Het goede antwoord was Dio di Giuda (Nabucco) en Toreador (Carmen). De winnaars zijn mevr. Pohl uit Schlangenbad (Duitsland), dhr. Blokdijk uit Graft, dhr. Liem uit Heemstede, dhr. Peters uit Bemmel en mevr. De Waal uit Krommenie. Van harte gefeliciteerd!

Wilt u meer weten over Bastiaan Everink? Bekijk dan de documentaire Bastiaan Everink - Het geweld van de stem.

Luister naar Bastiaan Everink en Diana Damrau in 'Lucia di Lammermoor':

</body></html>

Deel dit artikel