Wat je moet weten over klassieke muziek - dat is de ondertitel van dit interessante boek voor ‘klassiekemuziekmaagden’. Wat ís klassieke muziek, waar komt het vandaan? Waarom zijn de meeste bekende componisten Duits? Wat is er nou zo goed aan de 'Negende symfonie' van Beethoven of de atonale muziek van Arnold Schönberg, en hebben we eigenlijk een Nederlandse Mozart gehad? In 'Alles begint bij Bach' geeft Merlijn Kerkhof antwoord op die vragen. 'Alles begint bij Bach' is een inleiding tot de klassieke muziek, maar ook een pamflet waarmee hij nieuwe luisteraars naar de concertzaal probeert te lokken.

Merlijn Kerkhof

Merlijn Kerkhof (Vlaardingen, 1986) is schrijver, journalist en muziekcriticus voor onder meer NRC Handelsblad. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en voltooide een master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. 'Alles begint bij Bach. Wat je moet weten over klassieke muziek' verschijnt bij Thomas Rap en is zijn eerste boek.

Luisteren

Wat is een boek over klassieke muziek zonder de muziek zelf? Daarom heeft Merlijn bij bijna ieder hoofdstuk uit het boek een Spotify-lijst samengesteld. Daarin is de muziek uit het bijbehorende hoofdstuk te beluisteren. De Spotify-luisterlijsten zijn te vinden op de website van Merlijn.

Begrippenlijst en tijdlijn

Wat is een countertenor ook alweer, of een baton of vibrato? Het is snel op te zoeken in de begrippenlijst achterin het boek. Daar is ook een tijdlijn te vinden van de 11de eeuw tot 2013, met de belangrijke momenten uit de muziekgeschiedenis.

De Klassieken

Merlijn Kerkhof is deze week ook te gast bij het NPO Radio 4-programma De Klassieken (het programma waar hij ooit als stagiair begon). Hij laat iedere werkdag rond 10.30 zijn favoriete klassieke muziek horen. Natuurlijk begon hij zijn week maandag met Bach, maar er is ook plek voor Mendelssohnn, die zoals Merlijn schrijft nog altijd niet de erkenning krijgt die hij verdient. Zijn keuzes en een langer interview zijn op de site van De Klassieken terug te luisteren.

Nieuwsgierig? (verlopen)

Bent of kent u een 'klassiekemuziekmaagd' of vindt u dat dit werk niet in uw boekenkast mag ontbreken? We mogen vijf exemplaren van het boek verloten. De winnaars zijn: mevr. De Wit uit Amsterdam, dhr. De Rooij uit Waddinxveen, mevr. Wijnants uit Maastricht, dhr. Zaalberg uit Anloo en dhr. van der Wal uit Krimpen aan den IJssel. Van harte gefeliciteerd en veel leesplezier.

Boek-informatie

Merlijn Kerkhof: Alles begint bij Bach

256 pagina's

9789400406520

Bekijk hier verschillende concerten van J.S. Bach, opgenomen in HD:

 

Deel dit artikel