In de bundel 'Vier variaties voor cello' verkennen vier topauteurs - Jan Brokken, Marente de Moor, Ilja Leonard Pfeijffer en Annelies Verbeke - in hun splinternieuwe verhalen de uithoeken van de veelzijdige cello.

"Is het de vorm? Die wulpse klanken, de taille, de rondbuikig- en -borstigheid? Of toch de klank, de warmte en de diepte ervan, het bereik dat even groot is als dat van de menselijke stem, een klank die zich daardoor als vanzelf nestelt in je oor?" - Mirjam van Hengel

Cello Biënnale

Van de cello wordt gehouden. Door musici, door luisteraars, door kunstenaars - en door schrijvers. Mirjam van Hengel stelde 'Vier variaties voor cello' samen op initiatief van de Cello Biënnale Amsterdam. De Cello Biënnale Amsterdam is het grootste cellofestival ter wereld. Het vindt dit jaar plaats van 20 t/m 29 oktober in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Vier verhalen

In zijn verhaal ‘De Servais’ laat Jan Brokken de cello hartverscheurend zingen. Marente de Moor laat de wolftoon, die iedere cellist zo nu en dan tot wanhoop drijft, aan de fundamenten van een huis vreten. Ilja Leonard Pfeijffer geeft de cello alle mogelijke gedaanten en bij Annelies Verbeke is de gewelddadige dood van een celliste onontkoombaar.

Benieuwd naar de bundel?

We mogen vijf exemplaren van 'Vier variaties voor cello' weggeven. Stuur om kans te maken een mailtje naar klassiek[at]avrotros[dot]nl met als onderwerp 'Prijsvraag Vier variaties voor cello’ en vermeld daarin uw adresgegevens en het antwoord op de volgende vraag: Op woensdag 28 september was Jan Brokken te gast bij De Klassieken. Welke celliste had hij meegenomen? Het goede antwoord was Lidy Blijdorp. De winnaars zijn mevr. Blijleven-Jongeneel uit Sliedrecht, dhr. De Vries van Schiermonnikoog, mevr. Wiepking - De Ruijter uit Delft, mevr. De Blaeij uit Middelburg en dhr. Van der Molen uit Emmeloord. Van harte gefeliciteerd. Veel leesplezier gewenst.

Boekinformatie:

Vier variaties voor cello: Jan Brokken, Marente de Moor, Ilja Leonard Pfeijffer en Annelies Verbeke (samengesteld door Mrijam van Hengel)

ISBN 978 90 5759 814 2

Bekijk een voorproefje van de Cello Biënnale 2016:

 

Deel dit artikel