Alweer een peperdure vaas aan diggelen. Dit exemplaar, gemaakt door Ai Weiwei, werd afgelopen zondag niet per ongeluk omgestoten, maar opzettelijk stukgegooid door een bezoeker van een nieuw museum in Miami.

De bezoeker, een 51-jarige kunstenaar genaamd Maximo Caminero, was woedend omdat het museum volgens hem alleen aandacht besteedt aan internationale kunstenaars. Het stukgooien van een kunstwerk leek hem een geschikte manier om daartegen te protesteren. Een duur geintje, want de vaas van Ai Weiwei had een waarde van een miljoen dollar (bijna 730.000 euro).

De vaas maakte deel uit van Colored Vases, een serie waarvoor Ai duizenden jaren oude potten uit de Chinese Han-dynastie overschilderde met felgekleurde lakverf. Achter de zestien (nu vijftien) vazen die in het museum in Miami staan, hangen drie zwart-witfoto’s van Ai waarop te zien is hoe hij zelf een van de vazen op de grond kapot gooit. Naar eigen zeggen voelde Caminero zich door deze foto's geïnspireerd om met Ai Weiwei mee te doen.

Maar of het nu een protest was of een eerbetoon aan de kunstenaar: de autoriteiten in Miami konden Camineros actie niet waarderen. Hij werd meteen gearresteerd en riskeert een gevangenisstraf van vijf jaar.

Deel dit artikel