Er is een bijzondere collectie brieven opgedoken van Piet Mondriaan (1872-1944) aan zijn vriendin Willy Wentholt. De 22 brieven zijn geschreven tussen 1918 en 1923.

Mondriaan was een van de belangrijkste kunstenaars van De Stijl. Deze stroming streefde naar een radicale hervorming van de kunst, met kenmerken als het gebruik van de primaire kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving.

Mondriaan is nooit getrouwd geweest en over de vrouwen in zijn leven is weinig bekend. Uit de brieven leren we dat Wentholt een lerares Frans was. Mondriaan leerde haar kennen tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdens de danslessen die ze samen volgde.

Eerder schreven wij al een artikel over een van de vrouwen uit Mondriaans leven.

De niet eerder gepubliceerde brieven laten een kant van Mondriaan zien waar we weinig van weten. Uit de brieven kan afgeleid worden dat de relatie tussen Wentholt en Mondriaan verder ging dan vriendschap alleen. De brieven bieden ons een blik in het gevoelsleven van de kunstenaar, zijn leven in Parijs en de relatie met zijn vrienden en kennissen.

De brieven zijn nu in bezit van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag, maar zijn afkomstig van Cis Heijdenrijk-Osendarp. Zij nam ooit samen met haar echtgenoot het initiatief voor het Mondriaanhuis in Amersfoort. 

Deel dit artikel