Elke zichzelf respecterende stad heeft er een: een nachtburgemeester. Personen die een toonaangevende rol spelen in het nachtleven, maar wat doen deze nachtburgemeesters eigenlijk en wie zijn het?

Toen in de jaren zeventig een Rotterdamse fietsenmaker herhaaldelijk bij het krieken van de dag Jules Deelder zag thuiskomen sprak hij de woorden: 'Kijk, daar heb je de nachtburgemeester!' De eretitel was geboren. In de documentaire 'Burgemeesters van de Nacht' gaan we op zoek naar het begrip nachtburgemeester en komen we erachter dat er verschillende soorten nachtburgemeesters bestaan. 

Nachtburgemeester internationaal

Amsterdam loopt op kop in de professionalisering van het begrip nachtburgemeester. Voormalig nachtburgemeester Mirik Milan heeft ervoor gezorgd dat de Amsterdamse nachtburgemeester zelfs mondiaal op de kaart is gezet en navolging krijgt in steden als London, Parijs en New York.

Zonder bruisend nachtleven bloedt een stad dood

We volgen de verkiezingen van de nachtburgemeesters in Amsterdam en Den Haag en er komen nachtburgemeesters en burgemeesters uit verschillende steden aan het woord. Ook vele nachtdeskundigen komen op voor het belang van de nacht, want zonder een bruisend nachtleven bloedt een stad dood. Zelfs onze eigen minister president doet een duit in het zakje van de nachtburgemeester.

Bekijk deze documentaire bovenaan dit artikel terug

Deel dit artikel