Cursisten van kunstenares Yette Rohde dachten hun kunstwerken zorgeloos tentoon te kunnen stellen in buurtcentrum de Stip in Nijmegen. Maar na klachten van buurtbewoners zijn de schilderijen inmiddels verwijderd. Men vond ze te naakt.

Aanvankelijk kregen de cursisten veel positieve reacties op hun schilderijen, maar er kwam ook wat kritiek: sommige werken zouden te bloot zijn. In overleg met het buurtcentrum bleven de schilderijen hangen. ‘Met een dikke knipoog naar Rome. Daar werden beelden en schilderijen van naakten onlangs verstopt achter doeken en stukken karton tijdens het bezoek van de Iraanse president,’ aldus cursusleidster Rohde.

Maar voorafgaand aan een wijkbijeenkomst kwamen er opnieuw klachten van buurtbewoners, die aanstoot namen aan de werken als die tijdens de meeting in het buurtcentrum zouden blijven hangen. Het buurtcentrum stelde daarop voor om de schilderijen naar een minder prominente plek te verplaatsen. Maar zover kwam het niet: de cursisten en hun docente besloten om de schilderijen dan maar helemaal weg te halen. Dit om een statement te maken tegen de betutteling in Nederland, ‘want als we niet eens meer esthetisch naakt kunnen ophangen, dan zijn we wel wat ouderwets bezig.’

In de maand mei organiseert AVROTROS opnieuw een grote kunstwedstrijd. Dit keer gaan we op zoek naar het best geschilderde, getekende of gebeeldhouwde naakt.

Deel dit artikel