Actus Tragicus is het vijfde deel van de cd-boeken-reeks Bach in Context.

Bach in Context

De cd-boeken-reeks maakt deel uit van een samenwerkingsproject tussen Musica Amphion en het Gesualdo Consort Amsterdam. Het barokorkest van Pieter-Jan Belder en Rémy Baudet en het ensemble van basbariton Harry van der Kamp zullen dit project tot tenminste 2019 voortzetten. Met dit project willen ze een nieuw licht laten schijnen op het meesterlijke cantate-repertoire van Johann Sebastian Bach, door de oorspronkelijke context van de werken te combineren met liturgisch-muzikaal verwante werken.

Actus Tragicus

Actus Tragicus gaat over lijden, sterven en verdriet. De mensheid werd in de achttiende eeuw vaak al op vroege leeftijd geconfronteerd met het verlies van dierbaren. Bach verloor als kind beide ouders, en later ook zijn eerste vrouw en tien van zijn eenentwintig kinderen. Op Actus Tragicus is het gevoel van verdriet goed terug te horen, maar er klinkt ook troostende gevoelens. Bekijk het concert van Actus Tragicus door Musica Amphion en Gesualdo Consort Amsterdam in de Waalse Kerk in Amsterdam, in september 2014: deel 1 en deel 2.

Prijsvraag (verlopen)

We verloten vijf exemplaren van het cd-boek onder de inzenders met het juiste antwoord op de prijsvraag: Welke organist begeleidt Musica Amphion en Gesualdo Consort Amsterdam op het cd-boek Actus Tragicus?

De winnaars zijn: dhr. Zuidema uit Nieuw-Vennep, mevr. Looij-Huisman uit Gouda, mevr. Leenstra uit Woudenberg, dhr. Mors uit Epe en mevr. van der Leeden uit Hoorn. Van harte gefeliciteerd!

Cd-gegevens

Johann Sebastian Bach Bach in Context: Actus Tragicus Musica Amphion & Gesualdo Consort Amsterdam o.l.v. Pieter-Jan Belder Etcetera KTC 1489

Meer informatie over de reeks van Bach in Context.

Vorige uitvoeringen van Bach in Context

Deel 5: Actus Tragicus - deel 1 en deel 2

Deel 4: Vater Unser

Deel 3: Fürchte dich nicht

Deel 2: Bach en het Lutherlied

Deel dit artikel