Van de renaissance tot nu: deze cd-box biedt een uniek overzicht van vijf eeuwen orgelmuziek.

Bekend en onbekend

Op deze 50 cd’s vindt u natuurlijk bekende orgelcomponisten als Johann Sebastian Bach, Buxtehude, Sweelinck en Widor, maar ook orgelcomposities van Guilmant, Homilius en Kuhnau. Nog twee bijna vergeten namen zijn Padre Davide da Bergamo, die meer dan 2000 orgelwerken componeerde, en František Xaver Brixi. Brixi was in zijn tijd een van de bekendste componisten in Praag en schreef meer dan 500 composities voor orgel.

Orgels

De orgels die u op deze cd’s kunt horen, bevinden zich verspreid over vele landen. Een grote diversiteit, ook in het soort orgels. Van een handmatig te bedienen kamerorgel tot enorme indrukwekkende kerkorgels. De orgels werden speciaal geselecteerd voor het uit te voeren werk. U hoort orgels uit onder andere Italië, Duitsland en Groot-Brittannië. Welk orgel te horen is, is in detail te vinden in het boekje bij de cd-box. Meer specificaties voor elk instrument zijn beschikbaar op de website van Brilliant Classics.

Nederlands tintje

Onder de vele verschillende organisten die u in deze cd-box kunt horen, treffen we ook de Nederlandder Matthias Havinga aan. Hij studeerde bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij summa cum laude afstudeerde als Master of Music. Hij won prijzen op verschillende internationale orgelconcoursen. Ook is hij organist-titulaire van het driemanuaals Bätz-orgel uit 1830 in de Koepelkerk, Amsterdam. Als dirigent-organist is hij verbonden aan de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam. Naast Havinga hoort u bijvoorbeeld ook Adriano Falcioni, Roberto Loreggian, Benjamin Saunders en Joseph Nolan.

Spiegel im Spiegel

De box eindigt met Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt, op cd nummer 50. Dit werk wordt uitgevoerd door Thomas Leech, op het Grote Orgel in de Leeds Cathedral. Dit is een nieuw instrument dat pas in 2010 in gebruik is genomen.

Prijsvraag (verlopen)

We verloten vijf exemplaren van de cd-box onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: In De Klassieken hadden we in 2011 een thema ‘Orgels in Nederland'. Welk orgel stond op dinsdag 18 oktober 2011 centraal?  

Het goede antwoord was het 'Hagerbeer’-orgel, Pieterskerk in Leiden. De winnaars zijn dhr. De Boer uit Drachten, mevr. Maassen uit Rijswijk, dhr. De Raad uit Havelte, dhr. Wijnhole uit Utrecht en mevr. Bosman uit Hilversum. Van harte gefeliciteerd!

Cd-informatie

500 Years of organ music: 50 cd’s

Diverse componisten

Diverse uitvoerenden

Brilliant Classics 95310BR

Beluister een voorproefje van de cd-box, gespeeld door Matthias Havinga:

</body></html>

Deel dit artikel