Het klassieke label Brilliant Classics brengt na een reeks eerdere Complete Editions van onder andere Mozart en Bach, dit keer een box van de meester van de Italiaanse barok: Antonio Vivaldi.

Vivaldi

De Venetiaanse violist, componist en priester Vivaldi was in zijn leven erg productief en heeft erg veel verschillende vormen van muziek gecomponeerd: van zo'n 500 instrumentale concerten tot sonates, opera's en kamermuziek. Vivaldi's vader, die naast kapper ook violist was, meldde Vivaldi als jongetje aan bij de Cappella di San Marco. Op 25-jarige leeftijd werd Vivaldi priester, en later violist in een meisjesweeshuis. Voor de weesjes schreef Vivaldi de meeste van zijn concerten, cantates en gewijde muziek. In 1705 publiceerde hij voor het eerst, en door zijn snelle werkwijze volgden er op snel tempo vele andere verzamelingen van zijn werk. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld Le Quattro Stagioni: de Vier Jaargetijden.

Vivaldi's muziek was verfrissend in zijn tijd: de composities hadden vaak vernieuwende melodieën en thema's en waren bedoeld om de massa aan te spreken, in plaats van de elite. Vivaldi's muziek is vrolijk en weerspiegelt zijn plezier in het componeren. Ook al was Vivaldi een barokcomponist, hij kan ook gezien worden als de voorloper van de Romantische componisten.

Brilliant Classics

De Vivaldi-box van Brilliant Classic bevat 66 cd's vol afwisselende Vivaldi-muziek: het repertoire volgt de carrière van Vivaldi, en brengt een ode aan zijn innovatieve en vrolijke muziek. Op de cd's speelt onder andere L'Arte dell'Arco o.l.v. Federico Guglielmo, staan gloednieuwe opnames van de complete hoboconcerten van Vivaldi, speelt Virtuosi Saxoniae het prachtige 'Gloria' en nog veel meer!

Prijsvraag

(verlopen)

We verloten vijf exemplaren van de Vivaldi-box onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: Welke bijnaam had Vivaldi toen hij in 1703 priester werd? Het juiste antwoord is: Il Prete Rosso.

De winnaars zijn: mevr. Boot-Prellwitz uit Baarn, dhr. Rigterink uit Amersfoort, dhr. van Evercooren uit Antwerpen, dhr. van der Weyde uit Epe en mevr. van Pelt uit Malden.

Cd-info

Antonio Vivaldi

Vivaldi Edition - met o.a. Jaap ter Linden, Pieter Jan Leusink, Rinaldo Alessandrini en L'Arte dell'Arco.

66 cd's

Brilliant Classics 94840

Beluister een voorproefje van Vivaldi:

 

Deel dit artikel