Met Pasen in het vooruitzicht is het weer tijd voor de prachtige en ontroerende werken over het lijden van Jezus, zoals de 'Matthäus-Passion' en de 'Johannes-Passion'. Op deze cd-box wordt de Johannes gespeeld door Chor des Bayerischen Rundfunks en Concerto Köln o.l.v. Peter Dijkstra.

Johannes-Passion

Bachs 'Johannes-Passion' is een oratorium over het lijden en sterven van Jezus, zoals verteld in het Evangelie volgens Johannes. Bach schreef de passie in 1724. Op Goede Vrijdag van dat jaar werd zijn werk voor het eerst uitgevoerd in de Nicolaïkirche in Leipzig. Er kwam kritiek op de muziek; het zou te uitbundig zijn. Bach herschreef daarom het openingskoor en verving dat deel met een rustigere koraalbewerking. Door de vele wijzigingen die in de loop van de tijd werden gemaakt, zijn er tegenwoordig vier versies van het werk. De 'Johannes-Passion' wordt vaak vergeleken met Bachs 'Matthäus-Passion', die Bach een aantal jaar later schreef, maar er zijn heel wat verschillen: zo is de Johannes qua muziek wat feller en is er maar één klein orkest en koor nodig, tegenover twee orkesten en twee koren bij de Matthäus. Naast de twee cd's met de Johannes zit er in deze box ook een cd met toelichting op de muziek, verteld door Hans Jürgen Stockerl.

Prijsvraag (verlopen)

We verloten vijf exemplaren van de cd-box onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: Dirigent Peter Dijkstra is chef-dirigent van een Nederlands koor. Welk koor? Het antwoord is: het Nederlands Kamerkoor.

Mevr. Schnitger uit Den Haag, dhr. Hoppel uit Zwijndrecht, dhr. Brussaard uit Oud-Beijerland, dhr. Wijnholt uit Utrecht en dhr. Bontenbal uit Poortugaal. Van harte gefeliciteerd!

Cd-informatie

Johann Sebastian Bach: Johannes-Passion

Chor des Bayerischen Rundfunks en Concerto Köln o.l.v. Peter Dijkstra

Julian Prégardien (tenor), Tareq Nazmi (bas), Christina Landshamer (sopraan), Ulrike Malotta (mezzosopraan), Tilman Lichdi (tenor) en Krešimir Stražanac (bariton).

BR Klassik 900909

Benieuwd naar de cd's? Luister vast naar een ander mooi werk door

Concerto Köln en Chor des Bayerischen Rundfunks: de Matthäus-Passion.

 

Deel dit artikel