Teodor Currentzis nam deze cd op met zijn MusicAeterna in Perm, 2000 kilometer ten oosten van Moskou. U kunt deze 3-cd-box winnen.

Simone Kermes neemt de rol van de gravin op zich. Voor de opname heeft Teodor Currentzis gekozen voor het gebruik van historische instrumenten.Hij zegt hierover: “They give me the vibrancy, the speed, the taut, tight, crisp sound which fully delivers the thrill of this music. I use them because they sound better. If I thought this music sounds better on electric guitars, I would perform it on electric guitars”.

Deze opname is de eerste in een serie van de drie Da Ponte opera's van Mozart. 'Cosi fan tutte' volgt eind 2014 en 'Don Giovanni' zal in 2015 uitkomen.

Le Nozze di Figaro

Figaro, de knecht van graaf Almaviva, en Susanna, het dienstmeisje van de gravin, hebben de toestemming van de graaf nodig om te kunnen trouwen. Maar de graaf wil eerst Susanna verleiden, waarmee hij een aristocratisch recht uitoefent, het aloude droit de seigneur, dat hij eigenlijk zelf had afgeschaft. Om het plan van de graaf te dwarsbomen, spannen de twee bedienden samen met de gravin, die door haar man verwaarloosd wordt. Aan alle moeilijkheden komt een einde wanneer de graaf erachter komt dat hij niet stiekem aan het flirten is met Susanna, maar met zijn eigen vrouw; hij is ontmaskerd en vraagt haar om vergiffenis. Vervolgens zegent hij het huwelijk van Figaro en Susanna.

De eerste uitvoering was op 1 mei 1786. Mozart zelf dirigeerde de première, spelend op het klavier.

Mozart

Al op zeer jonge leeftijd componeerde Wolfgang Amadeus Mozart met het grootste gemak pianoconcerten, symfonieën en opera’s. Hij was echt een wonderkind. Zijn werk heeft veel invloed op latere componisten, zoals Ludwig van Beethoven. Hij is een meester in het componeren van zowel vrolijke als treurige muziek. Zijn laatste compositie is een Requiem, deze blijft onvoltooid. Mozart overlijdt al op 35-jarige leeftijd.

Prijsvraag  (verlopen)

We verloten vijf exemplaren onder de inzenders met het juiste antwoord op de volgende vraag: Wat was de volledige naam van Wolfgang Amadeus Mozart? Het goede antwoord was: Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. De winnaars zijn: mevr. Amersz uit Heerlen, de heer Van Bergen uit Paterswolde, mevr. Jansen uit Zevenaar, mevr. Van Moorsel uit Budel en de heer Klasse uit Den Bosch. Van harte gefeliciteerd.

CD-info:

W. A. Mozart

Le nozze di Figaro

3 cd's   

Andrei Bondarenko, Simone Kermes e.a.

MusicAeterna o.l.v. Teodor Currentzis

Sony Classical 14162 (3 cd’s)

Bekijk een voorproefje

 

Deel dit artikel