Wie Paul Hillier zegt, zegt Arvo Pärt. De Britse dirigent Hillier werkt al lange tijd samen met de bejubelde Estse componist. De drie cd’s die deze samenwerking opleverde, werden samengevoegd in deze Pärt-jubileumbox.

Arvo Pärt 80 jaar

Arvo Pärt staat dit jaar volop in de schijnwerpers vanwege zijn 80-jarige verjaardag. Op verschillende plekken, en op net zo veel verschillende manieren, werd het gevierd: cd’s, festivals, lezingen en concertseries van New York tot Amsterdam. Het oeuvre van de Estse componist is dan ook van grote waarde voor de muziek. Arvo Pärt schreef voornamelijk voor koor. Zo noemde hij de stem “het meest perfecte instrument van allemaal”. Geïnspireerd door oude kerkgezangen ontwikkelde hij een muzikale stijl, genaamd tintinnabuli. Deze stijl is te herkennen aan een langzaam minimalistisch verloop en een heldere klank. Hiermee is Pärt een enorme inspiratie geweest voor veel van de latere generatie componisten. Onderaan deze pagina vindt u een voorbeeld van deze stijl.

Paul Hillier

Sinds de jaren ’80 heeft de Britse dirigent Paul Hillier intensief samengewerkt met Arvo Pärt. Zijn opnames uit die tijd worden door sommigen nog steeds tot de beste gerekend. Om Hillier alleen met Pärt te associëren zou hem echter flink te kort doen. Onder zijn leiding werden meer dan 100 cd’s opgenomen, waarvan vele internationale erkenning kregen. Hij was tevens mede-oprichter van het zangkwartet Hilliard Ensemble en oprichter van het zangensemble Theatre of Voices. Op academisch gebied was Hillier verantwoordelijk voor verschillende Oxford University Press publicaties, waaronder de eerste Engelse biografie van Arvo Pärt. Daarnaast is hij als directeur verbonden aan het oude muziek-instituut van Indiana University en is hij artistiek leider van verschillende muziekensembles. Voor zijn inzet voor de koormuziek werd hij in 2004 geridderd in de Orde van het Britse Rijk.

Jubileum-cd

Ter gelegenheid van Arvo Pärts jubileumjaar werden drie cd’s samengevoegd die onder leiding van Paul Hillier zijn opgenomen. Het gaat om de volgende cd’s: De Profundis (1997), met koorwerken in de tintinnabuli stijl, Da Pacem (2006), met korte, lichtere werken en Creator Spiritus (2012), die een overzichtje van Pärts oeuvre door de tijd heen geeft. De werken werden opgenomen door de zangensembles onder leiding van de bekende Pärt-interpretator Paul Hillier, het Theatre of Voices, het Estonian Philharmonic Chamber Choir en Ars Nova Copenhagen. De cd box biedt een toegankelijk portret van het oeuvre van de grootste hedendaagse componist en is ook geschikt voor de mensen die daar minder bekend mee zijn.

Prijsvraag (verlopen)

Wij verloten vijf exemplaren van de box onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende prijsvraag: Er is nog een hedendaagse componist voor wie Paul Hillier een speciale interesse heeft en met wie hij ook samenwerkte, wat is zijn naam? De prijsvraag liep tot en met woensdag 2 december. Het antwoord is: Steve Reich.

De winnaars zijn: dhr. Kersbergen uit Voorhout, dhr. De Vos uit Amsterdam, mevr. Nusselder uit Duiven, dhr. Hiemstra uit Hardegarijp en mevrouw Raymakers uit 's-Hertogenbosch. Gefeliciteerd!

CD-informatie

‘Paul Hillier conducts Arvo Pärt – Choral & Instrumental Music’ (3CD)

Christopher Bowers-Broadbent [orgel], Dan Kennedy [percussie], NYYD Quartet, Theatre of Voices, Estonian Philharmonic Chamber Choir en Ars Nova Copenhagen. (allen o.l.v. Paul Hillier)

Harmonia Mundi 3149020873045

Een voorbeeld van Pärts tintinnabuli-stijl

Deel dit artikel