In de box 'Satie' zitten maar liefst 9 cd’s vol muziek van Erik Satie, door NPO Radio 4 Prijs-winnaar Jeroen van Veen.

Satie

De Franse componist en pianist Erik Satie (1866 – 1925) werd gezien als een kolderieke zonderling en provocateur. Zijn oeuvre, dat vooral uit piano- en toneelwerken bestaat, raakte na zijn dood in de vergetelheid. Niettemin oefende hij tijdens zijn leven invloed uit op andere componisten zoals Claude Debussy, Maurice Ravel, Darius Milhaud, Edgard Varèse en Francis Poulenc, en later ook op John Cage. De Amerikaan Cage was het ook die in de jaren 40 op de moderniteit van Satie wees en daarmee de aanzet gaf voor een nieuwe receptie van Saties werken. Satie is de voorvader van het minimalisme.

Eén van zijn werken, "Vexations", wordt vermeld in het muziekdeel van het 'Guiness Book of Records', als zijnde het langste instrumentale solowerk. Het bestaat uit een thema van 52 maten dat 84O maal herhaald moet worden en met zo weinig mogelijk variatie. De eerste uitvoering, georganiseerd door John Cage in I963, duurde 18 uur en 12 minuten, waarbij pianisten elkaar aflosten. De eerste solo-uitvoering van "Vexations" vond plaats in 1967 door Richard Toop, hij hield het 24 uur vol. In 1969 werd een uitvoering in Australië na 17 uur afgebroken. De pianist moest in coma naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Satie-box

Na zijn vertolkingen van de muziek van gerenommeerde vertegenwoordigers van het minimalisme zoals Philip Glass, Terry Riley en Michael Nyman, richt Jeroen van Veen met deze uitgebreide set zijn aandacht op de voorvader van het genre, de inspirerende figuur Erik Satie. Deze set bevat de complete muziek voor piano van Erik Satie, met inbegrip van de werken voor piano vierhandig. De cd-boxen zijn voor ons gesigneerd door Jeroen van Veen.

Jeroen van Veen

Jeroen van Veen (1969) begon op zijn zevende met pianospelen. Van Veen studeerde piano aan het conservatorium van Utrecht. Samen met zijn vrouw Sandra, die hij op het conservatorium leerde kennen, vormt Jeroen van Veen een pianoduo. Samen spelen zij de werken voor twee piano's van Ten Holt, Satie en Einaudi. Hun specialisatie ligt op het terrein van de minimalisten en hieraan gerelateerde componisten.

Naast uitvoerend musicus is Van Veen ook componist. Zijn composities laten zich omschrijven als minimal music met invloeden van jazz en blues, maar ook techno, trance en popmuziek.

NPO Radio 4 Prijs

Presentator Ab Nieuwdorp verraste musicus Jeroen van Veen op vrijdag 22 april 2016 met de NPO Radio 4 Prijs. In een speciale live-uitzending van het programma De Klassieken in Den Haag kreeg de componist en pianist de prijs voor zijn inzet om klassieke muziek toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. Van Veen kreeg de prijs uit handen van componist Jacob ter Veldhuis.

De NPO Radio 4-jury heeft bijzondere waardering voor het werk van Jeroen van Veen:

“Met zijn muziek en opvallende ligconcerten bereikt en boeit hij keer op keer een uitzonderlijk breed publiek. Met zijn unieke repertoirekeuze, concerten op bijzondere locaties en zijn herkenbare invloeden van jazz, blues, techno en trance in zijn muziek weet hij ook veel jongeren te bereiken. Daarnaast is Jeroen van Veen een begenadigd verteller. Als geen ander weet hij onder woorden te brengen wat muziek bij mensen teweegbrengt.”

Prijsvraag (verlopen)

We verloten vijf exemplaren van de cd-box onder de inzenders van het juiste antwoord op de volgende vraag: In De Klassieken was afgelopen vrijdag rond half 11 een fragment te horen uit een werk dat Jeroen van Veen voor zijn vrouw Sandra schreef, wat is de titel van dit werk? Het goede antwoord was Molly. De winnaars zijn: mevr. Brouwer uit Gorredijk, mevr. Meijer uit Veendam, Dhr. Grootebroek uit Tiel, dhr. Franse uit Den Haag en dhr. Lamme uit Bussum. Van harte gefeliciteerd!

CD-informatie

Erik Satie

Complete Piano Music

Jeroen van Veen, piano

Brilliant Classics 95350

Bekijk een deel uit de uitzending van vrijdag 22 april: Jeroen van Veen speelt met Douw Fonda 'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt:

 

Deel dit artikel